Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre missbrukare får tvångsvård

Annons

Det är stora skillnader mellan kommunerna när det gäller att ansöka om tvångsvård för missbrukare. De senaste fem åren har Ludvika lämnat in 18 ansökningar och Mora bara en, trots att kommunerna är ungefär lika stora.

- Vi är skyldiga att se till att de inte super ihjäl sig fast vi inte har pengar till det. Men det kostar minst 100000 kronor per person, säger Tomas Nylén, IFO-chef i Leksand.

När länsrätten har beslutat att någon ska tvångsomhändertas hamnar personen på ett LVM-hem. I Dalarna finns Älvgården i Hedemora, där många män hamnar. LVM placeringar är dyra, mellan 2700 och 3900 kronor per dygn.

En person som LVM-placeras kan bli kvar där mellan en och sex månader. Kostnaden för en månad är runt 100000 kronor för kommunerna, men ofta blir det längre vistelser. Och i en liten kommun kan ett tvångsomhändertagande spräcka hela budgeten.

-Vi är ju skyldiga att se till att våra invånare inte super ihjäl sig fast vi inte har pengar till det. Men vi måste och vi gör det, säger Tomas Nylén, chef för individ- och familjeomsorgen i Leksand.

De senaste fem åren har Leksands kommun skickat in två ansökningar om vård enligt LVM till länsrätten. I förhållande till invånarantalet är det en relativt låg siffra.

Och det finns stora skillnader mellan kommunerna när det gäller att ansöka om tvångsvård. Smedjebacken är den kommun som gjort flest ansökningar i förhållande till invånarantalet.

Det har blivit mindre vanligt att Dalarnas kommuner skickar in ansökningar om tvångsvård. De senaste tre åren har det kommit in mellan 11 och 13 ansökningar till Länsrätten i Dalarna. År 2002 och 2003 låg den siffran på 20 och 22.

Berndt Johansson är socialkonsultent på länsstyrelsen. Han tycker att 13 ansökningar om tvångsvård är en låg siffra.

-Det här är en trend i hela Sverige att man drar sig för att placera folk på LVM-hem. Kommunerna tycker det är för dyrt, så går den allmänna diskussionen, säger han.

Han tror inte att behovet av tvångsomhändertaganden har minskat, tvärt om.

-Alkoholkonsumtionen går upp men LVM har gått ner. Det finns ingen harmoni i det där, säger Berndt Johansson.

Sett bara till antal anmälningar som kommit in till länsrätten, har Ludvika skickat in flest, 18 stycken sedan 2002. Mora, som är en nästan lika stor kommun, har ansökt om att få tvångsvårda en person sedan 2002.

-Vi har ju historiskt satsat mycket pengar på frivillig öppenvård och kanske fått i väg dem i tid på behandling. Det kan vara det som ligger bakom att vi har så få ansökningar, säger Bernt Persson (s), ordförande i Moras socialnämnd.

Men ni har ju den lägsta kostnaden för missbruksvård per invånare i hela länet?

- Vi räknar inte kostnad per invånare och vi kanske hade satt en låg budget för i år om vi fick mycket pengar kvar förra året. Men tittar man på Ludvika ser man utslagna personer på stan, det ser du inte här. Det kan vara sådana skillnader också. Jag hoppas att våra låga kostnader inte beror på att folk far illa.

-Det finns många anledningar till att det skiljer sig så mycket mellan kommunerna. Bland annat kan det bero på direktiv från ledningen att man ska satsa på lösningar på hemmaplan. Det beror på resurser, säger Berndt Johansson på länsstyrelsen.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons