Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre lärartjänster

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har fått en ram på drygt 153,3 miljoner kronor för 2005, vilket innebär ett besparingskrav på 2,8 miljoner kronor.
Enligt det förslag nämnden beslutat om klaras ramen om neddragningar på 2,8 miljoner kronor genomförs.
Där ingår personalminskningar med tio till tolv lärartjänster. En stor del i detta orsakas av vikande elevunderlag. Åtta till nio tjänster måste minskas inom grundskolan med bibehållen lärartäthet utifrån sjunkande elevantal.
Omedelbart börjar genomförandet av att minska antalet lärartjänster, det går inte att vänta på kommunfullmäktiges beslut i november. Uppsägningstiderna varierar mellan tre och tolv månader.
En del klaras med pensionsavgångar, men långt ifrån allt.
Även inom skolbarnomsorgen föreslås förändringar och alternativet som nämnden valt är att öka beräkningsgrunden från 12 till 14 och från 16 till 18 barn, vilket gör att personalstyrkan kan minskas.
I detta läge gäller att de två skolorna i Stora Skedvi, Kyrkbyn och Fäggeby behålls. Men minskat elevantal gör att det bara blir nio klasser totalt kvar i Skedvi och frågan är hur det kan lösas pedagogiskt.
Utifrån nuvarande statistik når Klockarskolan detta läsår det högsta elevantalet hittills, 579 elever. Läsåret 06/07 har antalet sjunkit till 491, den beläggning som skolan egentligen är dimensionerad för.
Säters barn- och skolområde minskar från detta läsår till läsåret 06/07 från 370 till 353, Gustafs från 220 till 206 (exklusive Solvarbo skolas barn) och Stora Skedvi från 177 till 154.
Inför läsåret 05/06 finns för Säter att Jumbo lämnas och att Prästgärdsskolans framtid måste diskuteras. För Gustafs väntar diskussioner om baracken vid Enbacka skola ska tas bort och för Stora Skedvi diskussion om framtiden för Fäggeby skola.
Det framgår av ett dokument som gäller planeringen av barn-och utbildningsnämndens verksamheter 2005-2007.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons