Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brottsoffer slussas via polisen

Annons

Lillian Eriksson är ordförande i brottsofferjouren i Falun. När hon gått igenom statistiken över hur många som fått brottsoffer-stöd sedan slutet av nittiotalet har hon sett en negativ trend.

- Antalet brottsoffer som kommer i kontakt med jourens verksamhet via polisen har minskat, säger Lillian Eriksson.

Det är en dramatisk minskning med två tredjedelar. Som exempel hade jouren under år 1999 hjälpt 187 personer som fått kontakten direkt förmedlad av polisen. Förra året hade 63 personer fått olika former av stöd sedan polisen förmedlat kontakten. Tidigare fanns en polis på varje polisstation som gick igenom anmälda brott och i de fallen där det fanns behov av stöd till brottsoffer så skickades en kopia av anmälan till brottsofferjouren.

- Nu får brottsoffren ett informationsblad med en massa information, där finns vårt telefonnummer med, säger Lillian Eriksson.

Hon menar att det kan vara svårt för den som just blivit drabbad av ett brott att ta till sig informationen och själv ta steget till att kontakta jouren.

- Tidigare fick vi särskilt efter helgerna många personer som inte själva begärt brottsofferstöd men där det visade sig att vi var till stor hjälp. Då hade vår kontaktperson hos polisen ändå skickat över en kopia av polisanmälan till oss, säger Lillian Eriksson.

Hos polisen finns en medvetenhet om att sammanslagningen av kontakten med brottsoffer till en central enhet i länet inneburit förändringar.

- Vi måste ta reda på och följa upp vad som hänt för att se om vi blivit sämre eller om människor inte vill ha brottsofferstöd, säger Karl-Göran Karlsson vid polismyndigheten i Dalarna.

Han har tagit del av statistiken från Brottsofferjouren i Falun och ser flera anledningar till varför polisen inte längre är lika duktiga på att slussa brottsoffer vidare.

- Centraliseringen är en delförklaring, men det är inte hela sanningen. Tidigare var det mer slentrian i att skicka över anmälningar till jouren, säger Karl-Göran Karlsson.

- Men att behovet av brottsofferstöd minskat så här mycket ser jag som helt uteslutet.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons