Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brottslingar är bättre än fler poliser

Annons

Någon brist på poliser i länet finns inte. Och att polisen konfererade för nära hundratusen kronor i Tällberg är småpotatis i sammanhanget. Moderna företag förlägger gärna sina möten till något tjusigt hotell för de goda beslutens skull. Har ingen tänkt på att Tällbergsmötet gav klirr i kassan och jobb till en hårt pressad hotellnäring?

Det är inte detta det handlar om. Inte heller om vissa polishus tråkigt nog eventuellt kan komma att bommas igen.

Frågan har fokuserats för mycket på poliserna. De finns ju där redan! Må hända för ofta bakom ett skrivbord. Men nu handlar inte brott om polisernas hyddor eller borgar, om någon nu trodde det. Det handlar inte heller om att tillsätta fler poliser. Att begå ett brott beror på en social situation, som startar före ett polisingripande. Därför borde diskussionen och allt krut läggas på: Hur får vi färre brottslingar i samhället?

Frågan är inte lätt men är ett axiom för ett lands välfärd. Skulle någon komma på en universallösning skulle det bli mänsklighetens största uppfinning.

För att gå till kärnan med detta måste vi djupt ner i oss själva. Kanske ligger detta problem djupare och längre bort än vad vi anar. Några forskare menar att när mänskligheten gick från nomadliv till bofasta miljöer uppstod de psykosociala slitningar mellan jaget och det kollektiva som bland annat gett upphov till kriminalitet. Lägg där till att människor känner sig utestängda från det kollektiva: arbetslöshet, mobbning, sjukdom, ekonomiska bekymmer och så vidare, så är det där resurserna tidigt måste sättas in.

Samhället är i dag för fokuserat på pengar. Etik och moral får allt för ofta ge vika för detta medel. Detta vet alla. Men man bryr sig inte. Vi glömmer och går vidare.

Men ska vi överhuvudtaget komma tillrätta med kriminalitet och annat otyg kan vi inte enbart stirra oss blinda på poliserna. De behövs nog. Men kärlek och värme är viktigare. Samhället måste inventera och renovera och mobilisera alla krafter på detta. Det är det som är frågan.

Jag vill gärna se att debatten om hur får vi färre brottslingar i samhället fortsätter.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons