Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott men fler inbrott

Annons

Som Falu Kuriren skrivit tidigare är det främst i Svärdsjöområdet som fritidshus utsatts för en våg av inbrott under det gångna året. Enligt polisen har ett fåtal personer, kända inom brottssammanhang, stått för den ökning av inbrott som skett i Svärdsjötrakten.

Under 2001 begicks 86 inbrott i fritidshus i Falu kommun, att jämföra med 48 under 2000 och 28 under 1999.

Stölder genom inbrott i källare och vindsförråd sjönk åter efter en topp under 2000, då 226 sådana inbrott anmäldes. Under 2001 blev siffran 114, alltså bara hälften så många.

Antalet narkotikabrott ökade från 167 till 205, vilket utredningschef Jan Trygg tror beror på att polisen har varit duktiga på att ta personer för ringa narkotikabrott.

- Poliserna på fältet har varit mer uppmärksamma på drogpåverkade, säger han.

Första helgen i mars gjordes också en drograzzia på krogar i Falun och Borlänge med förstärkning från Stockholmspolisens ravekommission, vilket gav ett resultat som också påverkat statistiken.

Misshandelsbrotten är i stort sett lika många som tidigare. 315 misshandelsbrott anmäldes förra året i Falu kommun, varav 18 rubricerades som grova.

Antalet ärekränkningsbrott ökade från 22 till 46. En dryg fördubbling alltså. Men väldigt få av dessa brott leder till åtal.

- Åklagaren väcker endast åtal om det anses påkallat ur allmän synpunkt. Om kränkningen gäller till exempel en persons sexuella läggning eller hudfärg kan det leda till åtal, säger Jan Trygg.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons