Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bostäder med slopade bidrag

Annons

Slopade subventioner och avveckling av räntebidragen leder till att planer på att bygga runt 11|000 hyresrätter ställs in. Det motsvarar nästan två hela årsproduktioner.

Vid årsskiftet avskaffades subventionerna till bostadsbyggande. Samtidigt inleddes en snabb avveckling av räntebidragen, som är ett statligt stöd för att bygga hyres- och bostadsrätter. De ändrade förutsättningarna har fått många bostadsbolag att ställa in byggprojekt, skriver Svenska Dagbladet.

De allmännyttiga bostadsföretaget räknar med att 6|000 planerade bostäder inte kommer att byggas på grund av ändrade spelregler. Samtidigt visar en undersökning som Skop gjort på uppdrag av Hyresgästernas riksförbund bland 65 privata bostadsföretag att planer på att bygga runt 5|000 hyreslägenheter ställs in.

Daniel Liljeberg, politisk sakkunnig hos bostadsminister Mats Odell, tycker att undersökningen är oroande, men bedömer att det rör sig om en "temporär svacka". Han säger vidare att byggandet av fler bostadsrätter kommer att minska trycket på de hyresrätter som finns.

TT

Mer läsning

Annons