Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre behöriga till gymnasiet

Annons

Andelen niondeklassare som inte klarar inträdeskraven till gymnasieskolan ökar och är i år är den högsta på tio år. När höstterminen börjar står 11,4 procent av sextonåringarna utanför gymnasiets ordinarie program, därför att de inte har godkänt betyg i matematik, svenska eller engelska. Det är den högsta andelen sedan det nya betygssystemet infördes, enligt Skolverkets preliminära statistik.

Skolminister Jan Björklund (fp) förutser inga förändringar i utvecklingen de närmaste åren:

De reformer han syftar på är nationella prov i årskurs tre, utbildning av speciallärare, ny lärarutbildning och tidigare betyg.

I fjol var det 10,5 procent av niondeklassarna som inte var behöriga till gymnasieskolan. Årets ökning beror främst på att fler inte klarat matematiken _ 8,5 procent. Motsvarande andel för engelska var 7,3 procent och för svenska 4,7 procent och för svenska som andraspråk 24,1.

En annan möjlig förklaring är att Skolverket dykt ned på att många skolor sätter orättvist höga _ eller låga _ betyg. Detta har Skolverket sett när det jämfört skolornas resultat i de nationella proven och betygen. I matematik och svenska är det vanligare att lärarna höjer betyget i jämförelse med provresultatet. En förklaring kan vara att lärarna känner press att inte underkänna sina elever. Per Thullberg tror att Skolverkets påpekanden kan ha bidragit till att fler elever nu underkänns.

De elever som inte klarar behörighetskravet till gymnasieskolan, det vill säga godkända betyg i matematik, engelska och svenska, får i stället börja på gymnasiets individuella program.

TT

Mer läsning

Annons