Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faror lurar i hemmet

Annons

Att det finns risker i hemmen uppmärksammas allt mer. Nu ska hyresgästföreningen i Falun dra i gång ett projekt för att lägenheterna i kommunen ska bli säkrare. Tillsammans med civilförsvarsföreningen ska de gå ut i alla bostadsområden i kommunen och möta hyresgäster för att diskutera säkerhet.

Falun blir först i länet med att göra en bred satsning inom området. Marie-Louise Boström, områdesarbetare hos hyresgästföreningen i Falun, tror att det kan finnas ett intresse för trygghetsfrågor.

- Det kan till exempel gälla belysning i trapphus och på parkeringar. Gäller det hemmet kan ingen säga att det inte berör mig, säger hon.

Den 4 maj drar det i gång på allvar. Då åker Kent-Ove Strömstedt från Falu civilförsvarsförening och någon representant från hyresgästföreningen till Bjursås för att träffa dem som bor i området. Det blir säkert underhållande kvällar. Kent-Ove Strömstedt, talar med hög och engagerad röst och han kan fånga en publik efter många informationsdagar på skolor.

Kent-Ove Strömstedt kommer att tala om säkerhet och faror i hemmet och nära bostaden. Han tänker också visa en film om husbränder.

Om deltagarna vill lära sig mer om trygghet i hemmet så uppmuntras de att läsa vidare i en studiecirkel.

Efter Bjursås går man vidare till andra bostadsområden i kommunen. Hyresgästföreningen tror projektet kommer att fortgå till september.

När Kent-Ove Strömstedt ska lista hemmets största faror hamnar brandrisken i topp.

- Om det börjar brinna inomhus och man inte har en brandvarnare som väcker en är man död inom 3 1/2-minut, säger han.

Brandröken är, förutom att vara giftig och dödande, också sövande vilket gör att den sovande inte vaknar till vid en brand.

Halkolyckorna är det näst farligaste. Människor i alla åldrar, men framförallt äldre, skadar sig när de snubblar och halkar i hemmet. Det kan vara i duschen eller badkaret eller på skor eller mattor. Halkolyckorna orsakar dödsfall och långvariga sjukhusvistelser.

Hemmafixarna ser Kent-Ove Strömstedt som den tredje olycksdrabbade gruppen. Det är inte ovanligt att personer drar om elledningarna för att exempelvis montera in tvättmaskinen själv. Sådana här experiment är olagliga och dessvärre också dödliga.

På fjärde plats hamnar förgiftningar. Små barn kan komma åt giftiga ämnen som står förvarade på ett lättillgängligt sätt, till exempel under diskbänken.

Han tycker inte att han och hyresgästföreningen kommer med pekpinnar.

- Vi gör inte det här för att skrämmas utan för att skapa trygghet, säger han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons