Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färöarna - närmare än vi tror

Annons

I början av 1990-talet blev fotografen och författaren Ulf Engström, Dala-Floda, intresserad av de nordatlantiska öarna. Tillsammans med konstnären Jordi Arkö, Garsås, ställer han nu ut bilder i Tórshavn på Färöarna.

- Ulf tänker och planerar för tioårsperioder och så måste man arbeta när det handlar om kultur och man vill åstadkomma något, konstaterar Jordi.

Öarnas vilda karghet, storartade natur och vänligt intresserade människor fascinerade Ulf och den första resan följdes av många fler.

- Det är ett annat klimat, en annan miljö, ett annat sätt att leva - men en historia som öborna till stor del har gemensam med det skandinaviska fastlandets invånare, säger Ulf.

Det var nämligen inte bara dagens ö-tillvaro som intresserade Ulf, utan också historien, skrönorna och myterna. För att skildra den delen av ö-världens historia tog han hjälp av Jordi Arkö, sedan 2003 konstkonsulent i Dalarna, men för den breda allmänheten kanske mest känd för sina fantasieggande illustrationer av Frans G Bengtssons Röde Orm.

- Vi skildrar öbornas skrönor och verklighet med våra ögon, säger Jordi, som hoppas att utställningen ska bli startskottet för ett större projekt, en kulturell inspirationskälla som leder till ökad förståelse och ökat utbyte.

Han och Ulf konstaterar att deras utställning är en i högsta grad subjektiv berättelse både vad gäller urval och uttryckssätt.

- Vi sticker fram våra hakor och skildrar deras värld med våra ögon och uttryckssätt, säger Jordi, som i likhet med Ulf är lite spänd på hur öborna ska ta emot utställningen.

När Ulf cyklat runt och dokumenterat på plats har Jordi låtit fantasin arbeta på avstånd.

- Jag är inte beroende av klangfärger från platsen, utan utgår från det inre landskap som vi alla har med oss överallt, förklarar han.

Totalt ställer de ut ett 30-tal bilder av natur, människor och sagofigurer. Ulf har valt ut 24 av sina totalt flera tusen exponeringar. Jordi bidrar med träsnitt, tryckta på japanpapper, som hänger fritt för att kunna fladdra i vinden, alltså ett slags rörliga bilder.

Utställningen, som öppnas den 10 juni, ska senare visas i Framtidsmuseet i Borlänge och därefter i Shetlands nya museum. Ulf och Jordi hoppas att kunna intressera samfundet Sverige-Färöarna för projektet, som någon gång i framtiden förhoppningsvis ska resultera i en bok.

I bästa fall kan de - och deras efterföljare - bygga en kulturell bro över ett avgrundsdjupt hav.

Ulf och Jordi tar avstamp i en utställning för att sedan resa vidare - i tid och rum.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons