Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmaceut inte oroad

Annons

Apotekets monopol kan vara förenligt med EU-rätten, så länge ingen förfördelas. Det är alltså inte tillåtet att gynna till exempel svensk läkemedelsindustri.

Rutinerna för upphandlingar får kritik av EG-domstolen. Men enligt svenska regeringen är det inget hot mot monopolet. Det räcker med att se över regelverket.

Från organisationen Svensk handel hävdar man däremot att Apotekets dagar är räknade.

- Det är bara ett fåtal EU-länder som har försäljning av läkemedel utanför apoteken, säger Göran Tallroth.

Skulle sortimentet av receptfria läkemedel bli tillgängligt för mataffärer, får det naturligtvis stora konsekvenser för Apoteket.

- Men blir det som i Danmark, där bara små förpackningar får säljas i vanliga butiker, blir det inga stora förändringar för vår del, säger Göran Tallroth.

Om även receptbelagd medicin ska säljas, krävs en anställd farmaceut. Det blir knappast aktuellt på små orter som Hedemora.

Göran Tallroth tror inte heller att priserna sjunker, med ökad konkurrens.

- I alla fall inte på receptbelagda läkemedel, för vi har redan så låga priser i Sverige, eftersom Apoteket gör så stora inköp.

Något annat som Apoteket kritiseras för är tillgängligheten. Men det håller på att bli bättre. Apoteksombuden som förr var en service på glesbygden, dyker upp på allt fler ställen. Det är ett av Svensk handels viktigaste argument för att släppa försäljningen av receptfria läkemedel fri.

- Men det gäller också att kunna ha en god säkerhet om tillgängligheten ökar, säger Göran Tallroth som inte räknar med självplock i butikerna.

I höst kommer i alla fall Apoteket i Hedemora att kunna ge bättre service. Den 20 september öppnar verksamheten i nya lokaler bredvid Systembolaget.

- Det blir större utrymme för kunderna och mycket lättare att ge information. I dag har vi en eländig miljö, där vi måste prata med kunden över disk så att andra kan höra, säger Göran Tallroth.

Kötiderna ska också kortas, genom ett nytt system. Den som tänker hämta många mediciner - kanske sådant som inte finns på lager, kan lägga recepten i en låda och få allt på en gång inom ett par dagar.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons