Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga tvättvagnar vid Falu lasarett

Annons

Under det senaste halvåret har det hänt vid ett 20-tal tillfällen att stora tvättvagnar, som dras av en truck i Falu lasaretts kulvertar, har lossnat.

Arbetsmiljöverket har med omedelbar verkan beslutat att förbjuda dessa farliga vagnar.

Om landstinget bryter mot detta får man böta 50 000 kronor.

Än har ingen person blivit skadad. Men Arbetsmiljöverket pekar på att med tanke på hur mycket kulvertgångarna lutar, fanns det en uppenbar risk för allvarlig personskada. Därav förbudet.

Vid lasarettet transporteras tvätt genom att tvättvagnar kopplas till och dras av en truck. När Arbetsmiljöverket var på besök konstaterades att kopplingsanordningarna på vissa vagnar var så bristfälliga att vagnarna oavsiktligt kunde lösgöras från varandra eller från trucken.

- När vi bytte tvättleverantör fick vi vagnar med en helt annan konstruktion än tidigare, vagnar som inte är trafiksäkra. Problemet har varit stort på Falu lasarett som har många skarvar i golvet, som gjort att kopplingarna har hakat ur.

- Vi har haft en lång dialog med leverantören som lovat att åtgärda problemet. Men det har inte skett i den takt vi velat, berättar Ronny Ivarsson, transportansvarig vid Landstingsservice.

Sjukvården har dock fått sin tvätt.

- Men det har blivit krångligare och dyrare eftersom vi inte kunnat dra dessa vagnar i ett tåg.

Efter Arbetsmiljöverkets beslut har dock Landstingsservice fått besked från tvättleverantören att de trafikfarliga vagnarna ska vara ett minne blott.

- I början av den här veckan fick vi några av de gamla trafikfarliga vagnarna. Men vi förväntar oss att det är slut på detta nu, säger Ivarsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons