Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga lunchvanor

Annons

En del slänger i sig en korv på vägen. Andra trycker i sig en Big mac på fem minuter. För att tjäna pengar och tid äter många sin medtagna lunch på jobbet. Så ser en normal dag runt lunchtid ut för de allra flesta.

Om vi förflyttar oss lite längre söderut, närmare bestämt till Frankrike, är vanorna annorlunda. Affärerna stänger ofta en och en halv timme för lunch. Fransmännen tar sig gärna tid, samtalar och låter maten sjunka.

Dessa skilda livsstilar har större effekter än vad man kanske tror.

- Svenskarnas sätt att äta fort innebär att risken att få hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 40 procent, säger Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära.

Hon har, tillsammans med forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, gjort en jämförande studie av matvanor i Sverige och Frankrike där 1 000 svenskar och 1 000 fransmän ingick. Studien kom fram till stora skillnader i hur fransmän och svenskar äter.

- I Frankrike lägger man i snitt ned dubbelt så lång tid på lunchätandet som i Sverige. Där både tuggar man långsammare och låter maten smälta efteråt.

Den snabba svenska lunchen medför att blodsockret och insulinet kommer i obalans, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Stresshormonerna blir fler vilket innebär ökad risk för hjärtinfarkt.

Dessutom, om man slänger i sig maten infinner sig inte mättnadskänslan direkt, utan kanske först efter de där extra köttbullarna som man egentligen inte hade orkat.

Lena Hulthén tror att vi i Sverige prioriterar annat än lång lunch. På många arbetsplatser tillämpas flextid, och många väljer att ta en kort lunch för att kunna gå hem tidigare.

- Även i skolor kan många barn bli stressade av att lunchen är kort och av klasskamrater som vill ut och leka. Resultatet blir att en del inte får i sig ett tillräckligt intag, medan andra slänger i sig maten och får i sig mer än de borde.

Lena Hulthén hoppas att människor tänker till angående sina matvanor.

- Många är väldigt lyhörda för ny forskning, och inser kanske att de mår bättre av att sitta ner och äta maten lite saktare, säger hon.

Hon tipsar om att det är lättare att äta långsamt om man har sällskap vid bordet. Då samtalar man, tar god tid på sig och äter medvetet. Om man läser medan man äter, blir det svårare att äta medvetet då fokusen är någon annanstans. Då är det lätt hänt att äta mer, eftersom man inte hinner känna mättnadskänslan.

- Samma sak gäller för att placera sina barn framför teven med mat. Inte bara äter de mer då teven har uppmärksamheten, utan tevetittandet blir även förknippat med mat.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons