Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig prostatacancer svårupptäckt

Annons

Det så kallade PSA-testet klarar inte av att skilja ut vilka män som behöver behandling för sin prostatacancer och vilka som kan leva vidare utan behandling.

Det visar en svensk studie från bland annat Karolinska institutet som på onsdagen publiceras i cancertidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Studien bygger på uppgifter om 267 män från Sverige, Finland och Island med diagnosen prostatacancer.

PSA (prostataspecifikt antigen) är ett äggviteämne som produceras i prostatakörteln. Vid en tumör kan halterna stiga och mätas i blodprov. De män som ingick i studien fick ingen behandling för sin sjukdom men fick under tio års tid regelbundet sitt PSA undersökt. Efter åtta år hade 34 av dem dött i cancer och 18 fått sjukdomen förvärrad.

Från de PSA-värden som uppmättes i början gick det inte att dra några slutsatser om hur prostatacancern skulle utvecklas. Forskarna drar därför slutsatsen att testet inte är tillförlitligt när det används för att skilja ut vilka cancerpatienter som har en beskedlig variant av sjukdomen och vilka som har en allvarlig prostatacancer som kräver behandling.

Prostatacancer drabbar vanligen män över 65 år. Sjukdomen utvecklas ofta så långsamt att de flesta hinner dö av andra orsaker även utan behandling för sin prostatacancer. För de patienter som behandlas är biverkningar i form av urinläckage och impotens vanliga. Detta gör det viktigt att hitta nya metoder för att skilja ut vilka som har en beskedlig form av cancer som inte behöver behandlas och vilka som har en livshotande prostatacancer.

PSA-testet används vanligen i ett tidigt skede som en metod att upptäcka om en person finns i riskzonen. Vid måttligt förhöjda värden är risken för att det ska röra sig om prostatacancer omkring 25 procent, i majoriteten av fallen handlar det om en godartad prostataförstoring.

Först efter att ett vävnadsprov tagits går det att se om patienten har cancer.

TT

Mer läsning

Annons