Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig fosforläcka i ukrainsk olycka

Annons

Runt 15 godsvagnar med lättantändligt gult fosfor som skulle fraktas från Kazakstan till Polen välte och fattade eld i en olycka i måndags. 11|000 människor bor i området där den giftiga gasen sprids.

Fjorton människor fördes till sjukhus och 800 evakuerades från sina hem, meddelade myndigheterna på tisdagen. De som stannat uppmanas att stanna inomhus och inte äta lokala grönsaker och animaliska produkter.

Tidigare hade myndigheterna rapporterat att fyra personer hade skadats i olyckan i måndags nära staden Lviv i västra Ukraina. Enligt etermediebolaget BBC har minst 20 personer förts till sjukhus. Den brand som uppstod kunde släckas först timmar efter olyckan.

Ukrainas vice premiärminister Oleksandr Kuzmuk jämförde olyckan med kärnkraftshaveriet i Tjernobyl 1986:

Fyra av de skadade var medlemmar av räddningsmanskap och tillståndet för en av dem rapporterades vara allvarligt, enligt lokala tjänstemän från katastrofberedskapsmyndigheten.

Omkring 800 av 11|000 boende i de omgivande byarna evakuerades enligt myndigheterna på egen begäran.

Ett enormt giftigt moln på 90 kvadratkilometer täckte 14 byar i det omgivande området. I staden Lviv med 800|000 människor som ligger runt 70 kilometer från olycksplatsen försökte invånarna att hålla sina barn inomhus, rapporterade AFP:s utsände.

Fosfor används främst i gödsel men kan också användas vid tillverkning av rengöringsmedel, insektsgift och sprängmedel.

Olycksorsaken är ännu inte fastställd.

TT

Mer läsning

Annons