Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farleden ett steg närmare

Annons

De fem samarbetande kommunerna är eniga om projektets betydelse för Dalarna och siktar som nästa mål på att lämna in en EU-ansökan om pengar.

Representanter för de fem kommunerna - Gagnef, Leksand, Borlänge, Mora och Orsa - träffades för någon dag sedan för att diskutera planerna.

Enigheten var stor om att gå vidare - och att försöka få med fler av dalakommunerna i projektet.

Gagnefs kommun är huvudman för ansökan om samverkanspengarna, som är tänkta att användas för att genomföra bland annat en ny miljökonsekvensutredning och för att lägga grunden för en EU-ansökan om pengar för själva bygget.

Projektet ses vara av intresse inte enbart för Dalarna, utan betraktas som ett nationellt projekt.

Gagnefs kommunalråd Anders Ahlgren, c, framhåller också att projektet egentligen är alldeles för stort för en enda kommun att hålla i, varför en annan form av lösning för huvudmannafrågan söks.

- Vi har visat att det finns tekniska lösningar på problemen och vi är helt eniga om att gå vidare, säger han.

Anders Ahlgren berättar också att ambitionen är att skapa intresse på ministernivå, främst då hos Ulrica Messing, som ansvarar för bland annat regional utvecklingspolitik, transportpolitik och infrastruktur.

Som tidningen tidigare berättat finns fyra hinder för att skapa en vattenled från Borlänge till Siljan. Samtliga finns i Gagnef: Två flottbroar, ett kraftverk och Marielundsbron på gränsen till Djura.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons