Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Farleden är av riksintresse"

Annons

- Den tänkta vattenfarleden från Borlänge till Siljan är av riksintresse och har en dignitet minst i paritet med Dalhalla.

Synpunkten kommer från kommunchefen Bertil Stoltz, som tillsammans med kommunstyrelseledamöterna fått en ny genomgång av planerna.

Gagnefs kommun, som är projektägare, har tillsammans med Borlänge, Leksands, Mora och Orsa kommuner, gått in med pengar till bland annat förstudierna av projektet. Rättviks och Falu kommuner har - ännu - inte velat gå in, även om inställningen till projektet är positiv även där.

Som tidningen tidigare berättat är bygget av farleden tekniskt möjlig och den beräknas kosta cirka 40-45 miljoner kronor att bygga, beroende på vilket alternativ som väljs. Den större delen av kostnaden - 38 miljoner - uppstår vid bygget av en kanal förbi Gråda kraftverk. Ytterligare några miljoner tillkommer om en kanotslalombana samtidigt byggs på platsen.

Bertil Stoltz menar att kostnaden är liten i jämförelse med vad farleden i turistiskt hänseende i framtiden kan ge.

- Den blir fantastisk och den kommer att ge stora ringar på vattnet, vitsar han omedvetet, eller kanske medvetet.

Den dagen farleden blir klar är det dags att fundera över hur Falun kan knytas till leden.

Det kan exempelvis ske genom att båtar trailas från Falun till Borlänge, för att därefter för egen maskin ta sig upp till Siljan.

En vision finns också om att som steg tre bygga samman farleden med Strömsholm kanal och där-igenom nå en förbindelse med Stockholm och Östersjön.

I slutet av veckan träffas representanter för de fem samarbetande kommunerna för att diskutera framtidsfrågor.

Avsikten är att i oktober lämna in en ansökan om EU-medel för bygget.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons