Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farhågor om äldrevården

Annons

Via massmedia har vi erfarit att äldrevården i Sverige står inför stora problem de kommande åren. Allt fler pensioneras och allt fler äldre söker vård. Hur bemöter man dessa problem i Dalarna?

Jo, Landstinget Dalarna minskar antalet äldrevårdsplatser i länet.

Detta samtidigt som kommunerna väsentligt minskar antalet platser i äldreboende och servicehus.

Vid möte med närsjukvårdschefen och via tidningar har vi blivit informerade om nedskärningarna av antalet vårdplatser vid sjukhusen i Dalarna.

De sjuka äldre ska vårdas hemma med hjälp av Moh-team, kommunernas hemtjänst och kanske mest av anhöriga.

Under april månad kommer tjänstemannaförslaget att föreläggas våra politiker. Enligt förslaget ska 80 tjänster bort, 50 vårdplatser försvinner från geriatrik och rehabilitering från länets sjukhus.

Vid Falu lasarett finns länets enda specialistklinik för geriatrik och rehabilitering. Om vårdplatser och tjänster för denna klinik minskar är det stor risk att specialistkompetensen och de mångåriga erfarenheterna försvinner från länet. Vi får en kompetens- och vårdplatsbrist när den som bäst behövs inför de kommande årens befarade äldreexplosion.

Vi brukarråd, vädjar därför till politikerna att omsorgsfullt granska och värdera besparingsförlagen så att inte geriatrik- och rehabiliteringsvården utarmas eller försvinner från Dalarna.

BRUKARRÅDEN TISKEN-

Mer läsning

Annons