Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarka kandidater i indiskt val

Annons

Indiens mest folkrika delstat, Uttar Pradesh, gick på lördagen till val. Delstaten har omkring 170 miljoner invånare, en samling osannolika kandidater ställer upp och valet pågår i en hel månad.

Kandidaterna är en färgstark skara: bland partiledarna finns både en tidigare brottare och en kvinna från den lägsta samhällsklassen i det hinduiska systemet _ och bägge är anklagade för korruption.

Yadav är regeringschef i delstaten.

Om hans Samajwadi-parti förlorar valet har främsta rivalen _ Mayawati Kumari i partiet Bahujan Samaj _ lovat att hon ska se till att Yadav ställs inför rätta för korruption.

Det finns till och med människor som kallas banditer bland kandidaterna. Uttar Pradesh har stora problem med kriminalitet. Delstatens största stad Kanpur har knappt tre miljoner invånare _ och massor av vapenbutiker.

Valet började i 62 valkretsar på lördagen, under omfattande säkerhetspådrag. 16 miljoner hade rösträtt i valets första fas, övriga ska rösta i ytterligare sex etapper. 403 mandat står på spel och de två stora regionala partierna är ungefär jämstarka.

Bahujan Samaj-ledaren Mayawati Kumari, som för övrigt är domare, har tungt symbolvärde för de lågkastiga daliterna.

Samajwadi-partiet har stöd främst bland Yadavs egen kast och bland delstatens muslimer.

Inget av partierna väntas emellertid nå egen majoritet. Det troliga är att de måste söka stöd hos något av de partier som är stora i hela landet: Kongresspartiet och det hindunationalistiska BJP. För Kongresspartiet och den politiska dynastin Nehru-Gandhi är valet i delstaten en prestigesak efter de alltid har byggt en del av sin makt på federal nivå på en valkrets i Uttar Pradesh.

Delstaten är ungefär lika stor som Norrland (58 procent av Sverige).

TT

Mer läsning

Annons