Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstark sport som får adrenalinet att pumpa

Annons

Om du tror att pulsen är hög på en fotbolls- eller ishockeyspelare precis innan matchstart, är det förmodligen inget mot vad som händer i kroppen på en paintballspelare.

- Domarna skriker när det är 30 sekunder kvar av nedräkningen. Därefter vid tio sekunder. Då blir det alldeles tyst och man hör inte ett ljud. Sedan hör man bara "go" och allting brakar loss.

Som att kasta sig utför en bro iförd endast gummisele. Fast där är det ingen som skjuter på dig.

För Jan-Erik Risberg och David Westholm, båda uppväxta i Ludvika, är paintball ingen lek, utan en ytterst seriös sport. I början av sommaren vann deras lag sin första riktigt stora internationella tävling i Amsterdam.

Paintball är ett nöje som annars av många förknippas med svensexor och leka krig. Det är något man gör i skogen med kompisarna. Ut och skjuta färg på varann.

Men när utrustningen kostar upp mot 30 000 kronor och det varje tävling går åt 80 000 färgkulor, blir förutsättningarna något annorlunda. Då handlar det inte längre bara om att lattja och ha kul.

- Det enda som finns i skallen före match är att man ska vinna.

Men en gång började även de i skogen. Från början var det ett slags låtsaskrig, där det gällde att "döda" varann.

- Vi skulle göra en sak med klasskompisarna och paintball verkade kul. Vi begav oss ut i skogarna i Gonäs iförda kamouflagekläder.

Nöjet visade sig vara så pass kul att de båda beslutade sig för att det inte var sista gången. Redan samma år följde de med på en tävling. Sedan bildades ett lag och fler tävlingar spelades.

- Då handlade det fortfarande om skogsbanor. Men sedan ändrade spelet inriktning. Det blev mer öppna fält med konstgjorda skydd. Det slutade vara låtsaskrig och blev en sport.

Båda två flyttade för några år sedan till Skövde, där de kom i kontakt med fler inbitna entusiaster.

- Det svåraste är att få ihop folk som har tid, råd och ork att spela så mycket som vi vill.

Så mycket som de vill innebär flera gånger i veckan. Det innebär också att de beger sig till länder som Portugal, Frankrike och Holland för att få mäta sig mot de bästa.

Det är kul, men det kostar.

- I Amsterdam gick det åt 80 000 boll för vårt lag och vi är sju stycken. Och det är bollen som kostar mest.

De små färgförsedda gelatinkapslarna kallas i paintballkretsar boll även i plural och kastas med hjälp av komprimerad luft iväg i hastigheter närmare 100 meter per sekund. När starten går, gäller det att springa så fort man kan, slänga sig i skydd och samtidigt undvika att bli träffad av bollen.

- Reglerna är lätta för åskådare att förstå. Endera döms en spelare ut, eller också får han vara kvar på planen. Matcherna pågår i tio minuter och det händer saker hela tiden.

Och det är just det som är sportens charm. Det är de båda överens om.

- Det är adrenalinet det handlar om. Och att ta snabba beslut och hela tiden göra något.

Som i Tolouse, Frankrike, i början av juli, där David West-holm låg som klistrad intill ett lågt skydd långt fram i banan. Utlämnad till motståndarna kan tyckas, men ändå skyddad av de egna backarna.

- Killen i det andra laget låg på andra sidan samma skydd och försökte hoppa över. Men från min position längst bak satte jag en boll mitt i masken på honom, berättar Jan-Erik Risberg.

Den gången höll det inte hela vägen. Det gjorde det emellertid i Amsterdam, där hela tävlingen vanns. Men ingen av dem nöjer sig med det.

- Man vill kunna bli lika bra som de bästa och åka runt hela jorden och tävla utan att det kostar något. Och vi slutar inte med det här. Det är ju det roligaste som finns.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons