Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fåret har en egen dag

Annons

För Petter Gustafsson var det premiär som fårvallare i Fårets dag-sammanhang. Tillsammans med hunden Ragge, en sjuårig boarder collie, gav han en inblick i fårvallningens hemligheter.

- Ragge är inte helt fullärd trots sin ålder, säger Petter Gustafsson.

Denna brist på kunskap är dock inga problem för Ragge, med husses ledning och väldisciplinerade får så går det ändå ganska lätt samla fåren i fållan.

- Rutinerade får gör det lättare för hunden. Då blir det fåren som lär hunden, säger Petter Gustafsson.

I vanliga fall jobbar Ragge som vallhund på Gladgården i Järna och hjälper till att hämta in både kor, får och till och med grisar.

- Det blir aldrig för sent att fortsätta träningen. Så länge hunden tycker det är kul så går bra, säger Petter Gustafsson.

Det var dock inte så många levande får med i programmet under dagen. Tre programpunkter fanns inplanerade med en fårklippningsuppvisning och två omgångar fårvallning. Då var de produkter som blir resultatet av fårskötsel - kött, ull och skinn - mer välrepresenterat bland utställarna på hembygdsgården i Äppelbo. Eva Davidsson visade hur en klassisk spinnrock ska hanteras. Även spinnrocken var påverkad av det fuktiga vädret vilket gjorde ett redan tidskrävande hantverk ännu långsammare. Det går kort sagt åt mycket tid för att få ihop garn till en tröja.

- Jag kan få ihop ett hekto garn på en kväll, säger Eva Davidsson.

Hon har själv får av gammal svensk lantras och för det mesta lämnar hon bort ullen till ett spinneri.

- En tröja per år brukar jag spinna ihop själv, säger Eva Davidsson.

Sammantaget blev Fårets dag en blandning av uppvisningar och kommers där många av besökarna lämnade Äppelbo med fårprodukter och alla hade en bit svensk hembygdshistoria med i bagaget.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons