Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigkursat vid Lokstallet

Annons

I drygt tio år har Gunde och Marie Svan drivit Lokstallet där kurserna i ledarskapsutveckling varit navet i verksamheten.

Grupper har kommit från hela landet för att ta del av Gundes framgångsrecept med devisen om att "ingenting är omöjligt". Nu har ändå den sista gruppen - åtminstone för en lång tid framöver - lämnat de pampiga utbildningslokalerna som istället håller på att förvandlas till ett kontorslandskap.

-Egentligen har vi väl aldrig riktigt kört igång verksamheten sedan vi flyttade hem efter året i Göteborg för Bingolotto, säger Marie Svan.

Hon medger också att det idag är en betydligt hårdare konkurrens om kunderna än för några år sedan och att kursverksamhet för företag är en oerhört konjunkturkänslig nisch.

-Lokalerna är för stora för att stå outnyttjade under perioder. Största orsaken till att vi avvecklar är att vi inte längre brinner för den delen av företaget på samma sätt som tidigare. Främst gäller det Gunde som är oerhört drivande så länge något är under uppbyggnad. När det sedan väl börjar att rulla på så vill han gärna hitta nya utmaningar, säger Marie.

Hon får ensam berätta om planerna medan Gunde är fullt upptagen med motorsågen utanför lokalen där han röjer bort några träd för att ge plats åt nya parkeringsplatser.

En annan bidragande orsak till att Gunde och Marie nu lägger ned kursverksamheten är utvecklingen av företagscentret som i dag är den ekonomiskt bärande delen av företaget.

-Idag finns utöver den egna verksamheten ytterligare tio företag i Lokstallet och vi vill fortsätta att utveckla den delen, säger Marie.

Västerdala bioenergi, som nu flyttar in i de före detta kurslokalerna, blir det elfte företaget i Lokstallet och det är inget dåligt kontorslandskap de nu fått tillgång till.

Sammalagt uppgår deras yta till omkring 500 kvadratmeter golvyta, en stor öppen eldstad mitt i lokalen och ett stort loft under takåsarna.

-Det här betyder ändå inte att det är fullt i lokalerna. Fortfarande finns massor av outnyttjade vindsutrymmen som vi kan vidareutveckla, säger Marie Svan.

Ingvar Fernström, vd vid Västerdala bioenergi, är mycket nöjd över att företaget nu fått hyra de före detta kurslokalerna.

-Sammanlagt kommer omkring tolv personer från företagen vid Brosågenområdet att ha sina arbetsplatser i Lokstallet. Naturligtvis ser vi också stora marknadsföringsmässiga fördelar i kopplingen till Gunde Svan, ett namn som alla känner till, säger Ingvar Fernström.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons