Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran över i Vintjärn

Annons

Från klockan ett fram till klockan sex på söndagskvällen arbetade de frivilliga grottdykarna under jorden i Vintjärn. Därefter kunde man konstatera falskt alarm: Trevägskälet och husen i Vintjärn var inte hotade av ras.

Gruvaset lägesbestämdes till ett område omedelbart öster om hockeyrinken, cirka 100-125 meter från vägen.

Här är risken för nya ras fortfarande överhängande - jorden består av lera, morän och stenblock, och kommer förr eller senare att rasa samman. Lyckligt nog är platsen varken bebyggd eller ett naturligt strövområde.

Efter upptäckten kunde avspärrningarna kring vägen tas bort och trafiken kunde släppas på och återgå till den normala.

Ett mindre område på fem kvadratmeter - fem till tio meter från vägen inom den gamla avspärrningen, kunde däremot fastställas som ett så kallat ytras.

- Ytan har sjunkit ihop som en glasstrut, förklarar kommunens säkerhetsansvarige Jan-Åke Holmdahl.

- Men det är inte frågan om något gruvras. Platsen är ett gammalt dagbrott där man dumpat slaggmassor och har ingenting med gruvraset att göra.

Området där det faktiska raset inträffat bör nu hägnas in, menar Holmdahl.

- Kommunen måste nu rådgöra med länsstyrelsen och markägaren om vilka åtgärder som måste vidtas. Marken är som ett myrbo av gamla gruvhål och dagbrott, och rasplatsen måste hägnas in så fort som möjligt.

Det är inte första gången som ett ras inträffar i Vintjärn och Holmdahl efterfrågar en riskinventering över området. I dag finns det hus som vilar ovanpå gruvgångar och en oro finns bland befolkningen, även om det för denna gång slutade lyckligt.

- Jag vill också berömma civilförsvarets stora insats, säger Holmdahl. De har gjort sitt jobb med den äran.

- Mitt förslag om att det isolerade Vintjärn borde bilda egen kommun är inte längre aktuellt, avslutar Jan-Åke Holmdahl skämtsamt.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons