Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran är inte övertrots färre olyckor

Annons

Från mardrömsåret 2001, då över 2 000 viltolyckor anmäldes i länet, har trenden varit vikande alla år utom 2004, med 1 759 olyckor registrerade.

Fjolårets statistik, som polisen presenterade i trettonhelgen, visar dock på en rejäl minskning av antalet viltolyckor jämfört med året innan.

Totalt har 1 632 trafikolyckor med vilt anmälts under 2005.

Och minskningen märks tydligast på antalet älgolyckor, från 290 för två år sedan till 236 i fjol.

- Om minskningen är tillfällig eller ingår i en kommande trend är svårt att sia om, säger Håkan Sjökvist, administratör på polisen.

Tidningens sammanställning utifrån polisens listor visar att älg-olyckor, som vanligt, varit mest frekventa i Ludvika, Malung och Mora.

De båda senare kommunerna har dock del i minskningen, då de hade 46 respektive 47 olyckor med älg 2004.

Även antalet renolyckor har minskat, från 16 till 10, medan rådjursolyckorna, som är överlägset flest, ligger stadigt på strax under 1 400, i fjol 1 382.

Där har dock polisen inte hunnit sammanställa någon lista på olycksplatser.

- Generellt får man räkna med att rådjur är en trafikfara i större delen av länet med något undantag för norra delen, säger Håkan Sjökvist.

Han passar också på att varna bilisterna:

- Statistiken talar för sig själv och visar att du som fordonsförare bör vara medveten om risken att råka ut för något vilt utefter vägen, främst då rådjur och älg.

- En hel del faktorer styr djurens rörelser och uppträdande under dygnet och under de olika årstiderna och det är inte någon idé att spekulera i detta. Det är mer praktiskt att anpassa sin framfart på vägarna med vetskapen om denna fara i bakhuvudet. Den hastighet du färdas med har alltid betydelse vid en sammanstötning eller hastigt uppkommen situation.

Endast tre olyckor med person-skador som följd inträffade 2005, två i samband med krock med älg, en vid mc-krock med rådjur.

Skadade djur omhändertas och eftersöks av jägare i samverkan med polisens länskommunikationscentral.

- Uppdragen har ofta krävt insatser av jägare under tidiga morgontimmar och sena kvällar. Länets jägare har trots dessa obekväma arbetstider och mestadels utan någon ersättning löst sina uppgifter. En god samhällsinsats, konstaterar Sjökvist.

Bland ovanligare vilt som var inblandade i olyckor 2005 märks två björnar, två lodjur och två vildsvin.

- Vildsvinsstammen ökar i numerär och spridning, varför allt fler olyckor kanske kan befaras, säger Håkan Sjökvist.

- Stor försiktighet bör iakttas efter sammanstötning med vild-svin, som kan vara aggressiva och farliga. Samma gäller naturligtvis björn. Följ lämnade anvisningar och låt sedan utbildade personer sköta det hela.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons