Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får vårdkritik igen

Annons

Granskningen är gjord med anledning av en långvarig felaktig medicinering av en 94-årig kvinna med högt blodtryck och hjärt- svikt.

Det är den regionala tillsyns-enheten vid Socialstyrelsen i Örebro som kommit fram till slutsatsen att den besvärande läkarsituationen på norra vårdcentralen förmodligen medverkat till att kvinnan inte blivit rätt medicinerad.

Granskarna kräver kraftfulla åtgärder mot problemet och begär att närsjukvårdschefen, Jens Beronius, redovisar vad som görs och kommer att göras för att förbättra läkarläget och höja kvalitetsarbetet vid vårdcentralen.

En första redovisning krävs senast 31 augusti men därefter dessutom tre gånger årligen tills Socialstyrelsen anser att patientsäkra förhållanden uppnåtts vid vårdcentralen.

Det är för övrigt samma krav som ställts i anslutning till granskningen av ett fall med en 73-årig kvinna, som tidningen skrev om i förra veckan.

Socialstyrelsens representanter gjorde under våren två besök på den norra vårdcentralen och fick då reda på att man i flera år inte haft någon av sina drygt fem distriktsläkartjänster tillsatta med fast anställda läkare.

Ett bemanningsföretag är anlitat för att upprätthålla verksamheten med stafettläkare.

"Verksamhetschefen Marie Kindström Ohlsson och chefsläkaren Annica Lindell Lang beskriver att kompetensen på de inhyrda läkarna blivit sämre beroende på att bemanningsföretaget haft svårt att rekrytera specialist- utbildade allmänläkare. Ludvika norra vårdcentral anses inte som en särskilt attraktiv arbetsplats på grund av att det inte finns någon fast anställd läkare", skriver Socialstyrelsens granskare i sin rapport.

I rapporten konstateras också att genomströmningen av nya stafettläkare är stor och då de inhyrda läkarna är dyrare än vad som budgeterats för fast anställda läkare räcker inte vårdcentralens budget till för att bemanna alla de drygt fem tjänsterna.

Jämförelse görs med den södra vårdcentralen - Solsidan - där det finns ordinarie läkare på nästan alla fem tjänsterna.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons