Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får välja Noaks ark

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen, sade nej till att låta två asylsökande barn gå på familjedaghemmet Noas ark, i stället för i asylgruppen på Gussarvsskolan.

Motiveringen var att Migrationsverket endast betalar ut bidrag till barn som går i allmän förskola. Det hade framgått genom de kontakter som förvaltningen haft med myndigheten.

Alliansen i barn- och utbildningsnämnden gick dock emot beslutet. Något som fick oppositionspolitikerna att rasa. Det skulle innebära en merkostnad för kommunen på över 130 000 kronor, hävdade de.

Men Kurt Hjertton (kd) och Ingela Sjöström, grundare av familjedaghemmet Noas ark, har också talat med Migrationsverket.

- Barn- och utbildningsförvaltningen försöker ge Migrationsverket en befattning som det inte har, säger Ingela Sjöström, grundare av familjedaghemmet Noas Ark.

Hon har kontaktat Ulf Hellstenius, beslutsfattare på myndigheten, för att få klarhet i regelverket.

Enligt Hellstenius, lägger sig Migrationsverket inte i kommunernas bedömning om hur barnomsorg för asylsökande bäst ska organiseras. Kommunerna är fria att köpa de tjänster som man anser vara lämpliga.

Kurt Hjertton, andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, protesterade mot siffrorna när de presenterades på senaste nämndemötet.

- Fullmäktige har beslutat att vi ska ha valfrihet inom barnomsorgen och det har även Migrationsverket accepterat, säger han.

Även om bidraget på 31 200 kronor skulle dras in, är det fel av nämnden att räkna in kostnaden för alternativ barnomsorg på 36 000 kronor i beslutsunderlaget. De pengarna måste kommunen betala i alla fall, förklarar Kurt Hjertton.

- Det är en märklig matematisk uträkning, siffrorna är ju helt galna.

Kurt Hjertton hävdar bestämt att kommunen har rätt till bidraget på 31 200 kronor för varje asylsökande barn.

Den summan dras sedan ifrån avgiften för alternativ barnomsorg.

- Då blir det 4 800 kvar för kommunen att betala, inte 67 200 som det har påståtts. Och det är pengar som kommunen fått betala oavsett val av barnomsorg.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons