Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får toppjobbet

Annons

- Han har arbetat länge i sjukvården och vi tror att han har förmåga att få alla att arbeta mot samma mål, säger Susanne Tidemand i sjuksköterskornas fack Vårdförbundet.

En vecka före jul gick ansökningstiden ut. Fyra sökte jobbet som närsjukvårdschef efter Lars Astgård, vars treåriga förordnande inte förlängdes.

Likt en Robinsontävling har kandidaterna av olika skäl fallit i från, en efter en.

Först Carl Widman, Borlänge. Därefter Anders Ollinen, Ludvika.

Jens Beronius, Saxdalen, återstod tillsammans med Lundberg.

I går vid middagstid ringde telefonen hos Beronius. Det var länsövergripande närsjukvårdschefen Claes-Göran Björck som berättade att Beronius valts bort när det avgörande beslutet skulle tas.

Jens Beronius vill inte säga vad han kände när han fick beskedet.

- De håller jag för mig själv, nu går vi vidare.

Lars Lundberg är chef för ambulanssjukvården i Ludvika och Vansbro men tjänstledig sedan hösten 2001. Han arbetar i Eritrea i Afrika på uppdrag av FN. Han åkte ned igen för en vecka sedan och blir troligen kvar till april månads utgång.

Claes-Göran Björck sökte i går förgäves Lars Lundberg för att meddela honom beslutet. Björck vill för NLT inte bekräfta att Lundberg erbjuds jobbet.

- Jag är klar med mitt förslag och jag har berättat för Jens Beronius så han vet. Lars Lundberg har jag inte lyckats få tag på.

- Jag vill meddela Lars Lundberg mitt beslut innan jag går ut med det officiellt, säger Claes-Göran Björck.

Facken har förordat Lundberg. Vilken betydelse har det?

- Det spelar förstås in, svarar Björck.

Lundbergs uppdrag i Afrika sträcker sig fram till 30 april. Betyder det att om han får tjänsten så börjar han som närsjukvårdschef den 1 maj?

- Om det skulle bli Lundberg som får tjänsten så vore det lite väl hårt att han skulle finnas på plats redan 1 maj. I mitten av maj, kanske, säger Björck.

Betyder detta också att Lars Astgård, som skulle sluta i Ludvika den 31 mars, blir kvar ytterligare en tid?

- Nej, den 1 april tar jag över ansvaret och har det tills den nye är på plats.

När Claes-Göran Björck har fått klartecken från Lundberg, lämnas frågan över till landstingets högsta tjänsteman, landstingsdirektören Ulf Hållmarker. Efter att denne har berett ärendet tar politikerna i landstingsstyrelsen det slutliga beslutet.

Lars Lundberg började arbeta hos landstinget i Västerbergslagen i januari 1974. Jens Beronius kom in i landstinget 1991 och har bland annat arbetat som utredare. I dag är Beronius hälso- och sjukvårdsplanerare och arbetar åt närsjukvårdsområdena Västerbergslagen och södra Dalarna.

Blir Lars Lundberg en bra närsjukvårdschef?

- Jag hoppas och förutsätter det men jag vet inte eftersom jag inte känner honom tillräckligt bra. Nu är det jätteviktigt att ta ordentliga tag med alla problem som man har i närsjukvårdsområdet med budgetunderskott och annat, säger Jens Beronius.

Din åsikt om politikernas beslut att stänga nattakuten?

- Jag tycker att man skulle ha utrett frågan lite närmare från början. Vilka konsekvenser får ett sådant beslut?

Så du tycker att nattakuten ska vara kvar?

- Det sa jag inte men man skulle ha utrett det närmare. Sparar man pengar på att stänga nattakuten? Om inte så är det ju ingen vits med det. I den frågan så har det i alla fall för mig varit en viss otydlighet, säger Jens Beronius.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons