Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får toppjobb i landstinget

Annons

Den 18 december beslutar landstingsfullmäktige hur de politiska posterna ska fördelas. Moderaterna väntas få 1,4 tjänster som oppositionsråd.

-I dag har vi en tjänst och den innehas av Jan Wiklund. Partiet vill att jag får den nya 0,4-tjänsten. Blir det så kommer jag att vara i Falun i snitt två dagar i veckan, upplyser Andersson.

Han har haft andra uppdrag i landstinget sedan i början av 90-talet. Det nya uppdraget innebär att landstingspolitiken kommer att ta mer av hans tid.

-Med tanke på att vi gick framåt i landstingsvalet så blir det roligt men det hade naturligtvis varit ännu roligare om vi fått makten i landstinget.

Inom Ludvika kommun har han haft uppdrag sedan mitten av 70-talet där hans första uppdrag var inom dåvarande stiftelsen Grangärdehem som senare gick upp i Ludvikahem.

- Sedan 1994 har jag varit andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Det uppdraget för med sig många sidouppdrag i utskott, att man sitter med i presidiet, i Mittdalarna, planberedningen med mera.

-Nu har jag avsagt mig detta och det har skett i samförstånd, betonar Andersson som lämnar över uppdragen till partikamraten Kjell Israelsson.

- Jag kommer att sitta kvar som andre vice ordförande i kommunfullmäktige, som ersättare i kommunstyrelsen och som ledamot i styrelserna för Laven och Cassels.

Vad har varit roligast de här åren som oppositionens talesman i kommunstyrelsen?

-Särskilt på senare år har det varit roligt eftersom det har börjat hända saker, till exempel det som är på gång på Väsmanstranden och Lyviksberget. Men det händer grejer även på gruvområdet i Grängesberg och i Grangärde går det bra för företagarna.

Vad har varit tråkigast?

-Jag kom in i efterdyningarna av nedläggningen av gruvan i Grängesberg och det var en jobbig period. En annan negativ sak är befolkningsminskningen, svarar Bengt Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons