Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får stå i centrum för en dag

Annons

Trots att det inte finns speciellt många fler får i Äppelbo än på andra orter så har föreningen Äppelbo lamm framgångsrikt lyckats utveckla och marknadsföra fårnäringen på orten. Under lördagen är det återigen dags för Fårets dag, en heltäckande uppvisning av det mesta som rör får och fårskötsel. Fårvallning, fårklippning och ett stort antal hantverkare i arbete ska göra bilden komplett.

- Vi ser Fårets dag som en uppvisning av hela kedjan från själva fåret till de produkter som tillverkas, säger Ingrid Larsson från föreningen Äppelbo lamm.

Meningen var från början att dagen skulle vara ett sätt att föra fram lammkött och ge besökarna en möjlighet att pröva olika lammprodukter. Numera är också ullen och skinnet lika viktiga eftersom föreningens medlemmar främst håller pälsfår.

- Vi har gjort en satsning på pälsfår. Bland annat har vi arbetat mycket med avel för att få fram så bra ull som möjligt, säger Anna Maria Persson som också är medlem i Äppelbo lamm.

Sedan dess har fårets dag utvecklats mer och mer och i år är det flera nya hantverkare som medverkar i programmet. Bland annat medverkar en silversmed, näverslöjdare och en hantverkare som håller liv i den gamla luffarslöjdstraditionen. Självklart finns det fortfarande möjlighet att smaka grillat lammkött. Även aktiviteter som inte är direkt kopplade till fåret och dess produkter är en utställning av gamla grålletraktorer och mannekänguppvisningar.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons