Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får sex år för dråp

Annons

I förra veckan hölls tingsrättsförhandlingarna mot den 58-åriga man som misstänks för knivdådet på Jakobsgårdarna. Händelsen utspelade sig under natten mot den 20 december förra året.

Under kvällen hade 58-åringen firat sin kommande födelsedag tillsammans med en kvinna och hennes före detta pojkvän. Kvinnan lämnade dock lägenheten under kvällen, efter att ett bråk uppstått det gamla paret emellan. Kvar i bostaden blev de båda männen.

Av någon anledning uppstod även osämja mellan dem under natten. Det slutade med att 58-åringen högg kniven i sin gäst.

Oavsiktligt, har han förklarat för rätten.

Men 58-åringens berättelse om vad som hände under olycksnatten är inte trovärdig. Det är en efterhandskonstruktion. Det konstaterar tingsrätten i den dom som meddelades i går.

Här är punkterna han föll på:

* Mannen har sagt att han överfölls i köket när han skulle göra sig en smörgås. Han blev överrumplad och glömde helt bort att han höll en 32 centimeter lång kockkniv i handen. Han kände inte heller att denna trycktes en dryg decimeter in i offrets bröstkorg.

Lögn, menar rätten. Håller man en kniv av den storleken i handen är man medveten om det. Än mindre troligt är det att kniven stöts in i bröstkorgen med sådan kraft att ett revben genomskärs, utan att den som håller i kniven lägger märke till det.

* I tidigare förför har mannen sagt att han hjälpte offret att lägga sig ner, efter det att kniven gått in i magen. I rätten sa han att han inte visste att kniven träffat mannen och att han genast efter slagsmålet i köket tacklade undan sin motståndare och sprang ut.

Den första versionen stämmer, enligt rätten, då mannen hade stora mängder blod på sina kläder. För mycket, för att version två skulle kunna vara den sanna.

* Mannen tog hjälp av en granne när polisen skulle larmas. Patrullen fick då uppgifter om att en knivskärning ägt rum.

I rätten sade dock mannen att han inte visste att kniven träffat offret och att polisen larmades för att han skulle få hjälp med att avhysa sin gäst från lägenheten.

En polisman har som vittne i rätten bekräftat den första versionen.

När tingsrättsförhandlingarna avslutades i förra veckan yrkade kammaråklagare Gun-Britt Ström på att 58-åringen skulle dömas för mord, alternativt dråp, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Försvaret yrkade samtidigt på att mannen skulle försättas på fri fot.

Nu står det klart att det blev åklagarsidan som gick vinnande ur rättssalen. Enligt tingsrätten kan händelsen i lägenheten den 20 december förra året knappast betraktas som en olycka. Och vad beträffar uppsåt att döda, så anser rätten att en dödlig utgång måste ha framstått som praktiskt taget oundviklig för gärningsmannen.

Därför döms 58-åringen för dråp till sex års fängelse.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons