Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får sälja lägenheterna

Annons

Efter nära två timmars debatt klubbades beslutet. Det betyder att Tunabyggen kan slutföra affären där 426 lägenheter säljs ut.

Under debatten framfördes oro från vänsterpartiet, som vill säga nej till utförsäljningen. Socialdemokraten Rune Hjort, vice ordförande i Hyresgästföreningen, är också starkt kritisk.

Men övriga sluter upp bakom Tunabyggens planer på att sälja lägenheterna, för att få in pengar till en upprustning av bostadsområdena Bullermyren och Tjärna Ängar.

- Vi måste klara ut finansieringen utan att vi helt och hållet förlitar oss på lån, säger Tunabyggens ordförande Åsa Frithiofson (s).

Hon pekar på att bolaget ändå kommer att vara dominerande och hyresledande i Borlänge. En försäljning ska endast ske till en seriös köpare som är beredd att gå in i ett långsiktigt ägande.

- De spekulanter vi tittat närmare på har alla varit seriösa och långsiktiga. Så det är inget bekymmer att klara det.

Vänsterns Leif Lindström riktar kritik mot utförsäljningen:

- Vilket inflytande har hyresgästerna i de aktuella lägenheterna haft när planerna för en försäljning tagits fram? Det är rimligt att hyresgästerna ges möjlighet att ifrågasätta en försäljning.

Han frågar sig också om det finns garantier för att dagens hyresrätter inte omvandlas till bostadsrätter efter en försäljning. Här kommer Frithiofson med lugnande besked. Hyresrätter ska förbli hyresrätter.

Men även inom det egna partiet finns kritik. Rune Hjort, s, som är engagerad i Hyresgästföreningen:

- Vi ser med stor skepsis på bolagets sätt att koppla ihop upprustningen med utförsäljningen. Man diskuterar högt över huvudet på hyresgästerna.

Kommunfullmäktiges beslut betyder att Tunabyggen kan fortsätta planerna och göra upp med en köpare. Hyresgästerna ska inom kort få mer information, kommunen ska så småningom ta ställning till köpeavtalet, som ett förköpsärende. Länsstyrelsen ska också säga sitt.

Sagt i debatten

- Gör man inget kan segregeringen på Tjärna Ängar förstärkas. Försäljningen är nog nödvändig.

Nils Gossas (mp)

- Tänk på att enormt många människor är drabbade av det här.

Rune Hjort (s)

- Man ska inte bara utgå från att det blir värre.

Kerstin Rahm Castor (s)

- Vi måste få ett godkännande av länsstyrelsen. Vi har fått klara indikationer på att de är positiva.

Åsa Frithiofson (s)

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons