Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Far och flyg till vilket pris som helst?

Annons

De flesta resenärer är säkert glada över att kunna köpa sin resa till en låg penning. Vi tycker också att det är en positiv effekt av de förändringar som skett. Visst ska man kunna välja mellan resor med mycket och dyr service eller mellan resor med väldigt låg servicenivå. Och visst är det bra att de etablerade strukturerna utmanas. All utveckling måste väl vara positiv, eller?

Men vad är det som har hänt när vi kan helt plötsligt kan köpa så billiga resor? Ägnar vi någon gång en tanke åt vilket bolag vi flyger med, hur kontrollerna ser ut, hur trygga vi är både vad gäller den fysiska säkerheten men också rätten att få den köpta tjänsten levererad?

Flyget är ett säkert transportmedel men vi vill att politikerna i Dalarna funderar över situationen ordentligt.

Den 11 september i fjol har satt spår hos oss alla. Flygbranschen var på väg in i en svacka redan tidigare men terrorattackerna tog fullständigt luften ur marknaden.

I stället för en förväntad tillväxt skulle flygbolagen nu sadla om och banta verksamheten.

Samtidigt har vi sett en snabb utveckling av nystartade bolag som kan köpa flygplan till låga priser, anställa uppsagd personal som inte törs begära ordentliga löner. De nya bolagen plockar upp de linjer som övriga tvingats lägga ner.

Arbetsmiljön ombord är speciell och tröttande. Våra medlemmar har ett hårt arbete i en fysiskt mycket svårarbetad miljö. När det en dag händer något då förväntar vi oss en välutbildad och erfaren personal som reder ut situationen.

De risker vi ser nu är att ju tuffare konkurrensen blir desto större är pressen på alla flygbolag att skära i utbildning och arbetsvillkor. Det går ett tag men håller inte i längden.

I Europa har vi en gemensam flygmarknad men fortfarande har vi inga gemensamma arbetstidsregler. Det gör ju att det flygbolag som är registrerat i ett land med mycket tillåtande tjänstgöringsregler eller kanske inga regler alls- får en konkurrensfördel.

Vi förväntar oss en politik där konkurrensneutralitet och lika spelregler för alla bolag är av högsta betydelse. Och på en politik som inte försämrar svenska flygbolags möjligheter till överlevnad.

Det måste vara tryggt att flyga även i fortsättningen.

DICK BÄCKLUND

Dick Bäcklund är regionchef på

Tjänstemannaförbundet HTF

Gävle-Dala avdelningen i Gävle

Mer läsning

Annons