Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får lucia säga skitkul?

Annons

Jag är en av sju. En av sju luciakandidater som i kväll kommer att stå på rådhustrappan. I nästan två månader har vi arbetat med förberedelserna, tagit kort, presenterats på stan och övat in luciasånger. Väck mig klockan tre på natten och jag sjunger Stilla natt baklänges utan problem.

Det var i slutet av oktober som mamma såg att de sökte kandidater inför Faluns lucia 2006. En vecka senare stod jag utanför turistbyrån och väntade. Vi var tolv stycken som skulle få gå på audition. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Efteråt fick jag total blackout. Det enda jag kommer ihåg är att jag sade vad jag hette. Tur nog så sade jag tydligen något vettigt i alla fall.

Förra veckan var vi hemma hos Johanna, en annan av kandidaterna, där vi sjöng sånger och åt lussebullar. Det var intressant att lyssna på inspelningen av Lusse lelle, på mobilen. Den kan vara kul att ha som ringsignal. Även om det lät bättre efter några gånger.

När jag ser tillbaka på det som varit så tänker jag på hur otroligt roligt det är att ha fått vara med. Jag kommer ihåg när vi hade presentation och frågesport utanför Stadium. Får kandidater säga "skitkul" när de ska visa sig värdiga en krona? Det var ganska pinsamt. Och jag vet att Ingrid Dahlberg var Dalarnas landshövding. Jag kom bara inte på det. Hon och Marita Ulvskog är faktiskt ganska lika.

En annan erfarenhet som jag kan stoppa med i ryggsäcken är då vi var och delade ut godis på restauranger. Nu vet jag hur ett utställningsobjekt känner sig. Uttittat. Dessutom lärde jag mig att det är ansträngande att le i två timmar. Man får ont i kinderna. Men man måste ju verka trevlig.

En luciakandidat måste komma ihåg att förmedla sitt budskap. Ögonen ska tindra, läpparna ska le. Som Tony har fått tjata på oss! Men idén med spegeln är faktiskt riktigt bra. Tydligen skulle det vara lättare att le om man hade en spegel framför näsan. Synd bara att det var dödsdömt att ens försöka sjunga samtidigt som man tittar i spegeln. Men roligt hade vi.

Jag hoppas att ni kommer och tittar på kröningen i kväll på Stora torget. Vem som än blir Faluns lucia så är jag stolt över att jag fått möjligheten att vara med.

Kandidaterna är alla värda tusen luciakronor var och jag hoppas att vi fortsätter att ses även efter den trettonde. Lucia handlar om att sprida ljusets budskap och denna nästan två månader långa period som vi har haft tillsammans har givit mig mycket ljus, glädje och underbara minnen. De lever jag på ända fram till påsk, och därefter livet ut.

Vi ses på Stora torget!

SARA HAG

Mer läsning

Annons