Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Får jag skriva hur jag vill"

Annons

Insändarsidan är en av tidningens mest läsa sidor. Det visar alla läsarundersökningar som vi gör lite då och då. Många vill vara med och uttrycka sin åsikt om saker och ting i samhället och därför blir det stundom en betydande kö.

Det betyder att både jag och tidningens insändarredaktör får samtal från irriterade skribenter som tycker att de får vänta alldeles för länge på införande av sitt alster.

Naturligtvis är också vår ambition att bereda insändarna plats så snabbt som möjligt, men när det dyker upp en fråga i samhället som engagerar många ökar även antalet skribenter som vill delta i debatten.

I dagens Bonus tänkte jag få förmedla några välmenta råd till alla er som redan är insändarskribent eller kanske planerar att ta till pennan för att uttrycka en uppfattning i en aktuell diskussion.

För att varje dag ge utrymme åt så många insändare som möjligt får ditt bidrag inte omfatta fler än 1 500 tecken (Word-dokument) eller en tredjedels maskinskriven A4-sida.

Tidningen måste alltid veta vem som skrivit insändaren. Därför måste du uppge ditt namn, adress och gärna också telefonnummer så att vi snabbt kan ta en kontakt för att diskutera innehållet eller någon annan viktig fråga kring materialet.

Som du säkert vet får du uppträda i tidningen under signatur. Men insändarredaktören måste veta vem skribenten är och någon utomstående får aldrig veta vem eller vilka som skrivit insändaren, om du väljer att uppträda under signatur.

Du väljer givetvis själv hur du vill distribuera din insändare till oss. Du som har e-post ska med fördel använda denna teknik. Det underlättar vår hantering. Brev eller fax är andra alternativ.

Handskrivna manus är ingalunda förbjudet, men risken finns förstås att vi kan få svårt att tyda en del texter varför denna typ av insändare kan få en längre handläggningstid än bidrag som är maskinskrivna. Du som bor på lämpligt avstånd från någon av våra lokalredaktioner kan med fördel lämna dina bidrag till lokalkontorens personal.

Får man skriva vad man vill i en insändare?

Nej! Så är det förstås inte. Det är exempelvis förbjudet att förtala andra människor. Ibland kan det vara svårt att exakt veta vad man får och inte får skriva. Hör gärna av dig till mig eller insändarredaktören innan du sätter dig med pennan, så kan vi diskutera olika frågeställningar.

En diskussion före författandet innebär ju att du som skriver slipper risken för frustration över ett refuserat material.

Det händer ibland att läsare ringer och vill att vi ska ta emot insändare på telefon. Det vore säkert en önskvärd service, men är inte en arbetsmetod som håller i längden. Vi vill att du sänder oss ditt material på annat sätt.

Däremot ska ingen avstå från att skicka oss en insändare på grund av osäkerhet om språkhantering och stavning. Det är vår uppgift att hjälpa var skribent att uttrycka vad han eller hon vill ha sagt i tidningen.

Jag hoppas att ingen tar dagens Bonus som någon onödig pekpinne. Avsikten med dessa rader är att ge råd åt er skribenter, samtidgt som jag vill underlätta vår hantering av det viktiga insändarmaterialet.

Välkommen med ditt bidrag!

Mer läsning

Annons