Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte pengarna

Annons

Det framgår av en skrivelse som verket sänt till länsstyrelsens rättsenhet i Falun.

Migrationsverket har i sitt yttrande besvärat sig över att polisen efter tre månader överlämnade pengarna till den anställde i Grängesberg.

Verksjuristen, Elisabet Permvall, skriver i sitt yttrande att "våra tjänstemän, mot bakgrund av vår verksamhet, kan och ska jämställas med en polisman som i tjänst hittar gods med ägare okänd.

I linje därmed ska pengarna naturligtvis inte tillfalla Migrationsverket utan staten helt i enlighet med de regler som gäller för polisman i tjänst."

När upphittaren anträffade pengarna intill en busshållplats i Grängesberg lämnade denne omedelbart in fyndet till polisen i Ludvika.

När sedan ingen hörde av sig kontaktades mannen efter tre månader och han fick hämta sina pengar.

Detta är något som Migrationsverket anser vara fel. Trots att såväl den lokala polisen och länspolisens jurister anser att ingen annan än upphittaren ska ha rätt till pengarna.

"I sammanhanget bör beaktas att utlänningar inom Migrationsverkets verksamhet inte kan antas känna särskilt väl till svenska regler om hittegods och kanske inte heller vistats i Sverige tillräckligt länge för att kunna framställa anspråk hos polisen."

Elisabet Permvall skriver vidare i sitt yttrande att pengarna hittades i samband med att en buss just anlänt med ett 50-tal asylsökande. Med den erfarenhet som verket har tyder det också på att valutorna har tillhört någon asylsökande.

Nu är det upp till länsstyrelsens jurister att bedöma vilken rättspraxis som ska tillämpas i sammanhanget.

- Vi kommer inte att avgöra frågan under de närmaste veckorna. Nu har upphittaren tre veckor på sig att yttra sig mot Migrationsverkets skrivelse, omtalar Sven Ångquist, rättsjurist vid länsstyrelsen Falun.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons