Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte åka till sin far

Annons

Han sitter och dricker en cola med sugrör på ett kafé i Falun. Han är rörlig i huvud och hals, men ben, armar och händer vilar tungt mot stolen.

Han är 16 år och har en medfödd sjukdom - arthrogrypos - som endast 100 personer har i Sverige. Den gör att han saknar vissa muskler, bland annat i armar och ben. En del leder är vridna.

Sjukdomen är kronisk. Eventuellt kommer han att kunna öva upp styrkan lite i de muskler han har. Oavsett hur träningen går kommer han att vara beroende av andra för att klara sitt dagliga liv. Han kan exempelvis inte ta sig själv från en säng till en rullstol.

Han har bott med sin mamma Eva i Linghed sedan 1998. Från 1999 har han, varannan helg, kunnat åka med riksfärdtjänst och hälsa på sin pappa Peter i Stockholm. Han har haft rätt att åka med ett specialfordon. En taxichaufför har åkt från dörr till dörr. I Stockholm har pappan tagit hand om Glenn.

I februari var det slut med det. En handläggare hos Falu kommun bestämde att Glenn skulle åka tåg till Stockholm i stället.

Hans anhöriga i Linghed har inte körkort. Så i praktiken betyder det att han för att ta sig till Stockholm varannan fredag behöver:

1) Ha med sig två ledsagare/ personliga assistenter.

2) Att de tre ska köpa tågbiljett till Stockholm.

3) Att Glenn ska åka taxi till pappan i Hägersten.

4) Att assistenterna ska åka hem till Dalarna.

5) Att en liknande procedur ska ske när han ska tillbaka till Linghed igen på söndagen.

Tågalternativet beräknas vara billigare. En sak som gör att resesätten blir mer jämbördiga ekonomiskt sett är att det på varannan specialtaxiresa finns handikappade som han samåker med.

Glenns mamma Eva Karlsson och styvpappa Lars-Gunnar har överklagat kommunens beslut till länsrätten.

Mattias Dahlström vid Hedmans taxi har engagerat sig för Glenns sak.

- Om inte Glenn är i behov så är ingen i behov. 90 procent av dem jag kör är mindre handikappade, säger Mattias Dahlström.

- Får kommunen rätt mot Glenn i länsrätten så kan de dra in riksfärdtjänsten för alla, tillägger Dahlström.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons