Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får ingen ersättning

Annons

Det var i december förra året som Bertil Lundin påträffades död på Kungsvägen i centrala Säter efter att ha varit ute och rastat sin hund. På grund av hans omfattande skador konstaterades det att han utsatts för brott.

Några timmar senare greps 20-åringen av polis. I förhör nekade han till mord och uppgav att han inte ens befunnit sig på platsen för brottet. Han anhölls dock på sannolika skäl misstänkt för mord.

Anhållandet grundade sig på vittnesuppgifter som bekräftade att han och en 34-årig man varit i bråk med Lundin. Det förekom även uppgifter om att de båda männen skulle haft blod på kläderna när de kom hem till en kamrat kort tid efter brottet.

Några timmar senare släpptes dock 20-åringen då det framgått att han inte varit delaktig i misshandeln som ledde till Lundins död.

Den 14 december lades förundersökningen ned mot 20-åringen eftersom det konstaterats att han var oskyldig till brottet.

Det var i stället 34-åringen som med 45 hårda knytnävsslag helt oprovocerat slagit ihjäl Lundin. Han dömdes senare till åtta års fängelse för dråp. Att gärningen inte rubricerades som mord berodde på att han konstaterades lida av en psykisk störning.

20-åringen krävde 100 000 kronor för det i hans tycke felaktiga frihetsberövandet.

Enligt 5 § lagen om ersättning vid frihetsberövanden har den som varit frihetsberövad till följd av beslut vid myndighetsutövning rätt till ersättning om det står klart att beslutet vilade på felaktiga grunder och därför var oriktigt.

Riksåklagaren (RÅ) avslår kravet eftersom anhållandet på grundval av de uppgifter som fanns då inte varit uppenbart oriktigt. Bland annat hade 20-åringen i ett första förhör nekat till att ha varit på brottsplatsen, trots att det visade sig att han varit där. Att han var oskyldig till brottet föranleder inte någon annan bedömning.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons