Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får frimärket kosta mer än sitt värde?

Annons

Fråga:

Är det lag på att frisören ska ha en prislista vid kassan, som visar vad de olika frisörtjänsterna kostar?

Svar:

Ja, om det gäller vad jag skulle kalla, standardtjänster, som till exempel "färgning av kort hår" eller "herrklippning".

Priset ska vara lättillgängligt för dig som konsument, och därför är en prislista vid kassan lämpligt.

Frisören har annars möjlighet att placera prisinformationen på annan lättupptäckt plats i salongen.

Om det däremot gäller mer speciella tjänster, som en vacker håruppsättning på den blivande bruden, så räcker det med att frisören kan berätta grunderna för hur priset bestäms. Och vid sådana speciella tjänster får konsumenten stå ut med att frisören lämnar prisuppgiften muntligen.

Du bör alltid begära att få en prisuppgift innan frisören sätter i gång med mer speciella tjänster, så priset i efterhand inte kommer som en överraskning.

Kravet på prisinformation gäller även tjänster som kemtvätt, taxi eller restaurangtjänster.

Priset ska anges på den plats där näringsidkaren bedriver sin rörelse så du som konsument enkelt kan ta del av priserna.

Fråga:

Jag har fått hem ett paket i brevlådan med en videofilm från ett företag jag aldrig hört talas om. Jag har inte beställt någon videofilm från företaget.

Vad gör när man när man råkar ut för sånt här?

Företaget har även skickat med en faktura för videofilmen som de kräver att jag ska betala.

Svar:

Om du inte gjort någon beställning så bör du meddela företaget detta och därefter returnera

varan på företagets bekostnad.

Du har i och för sig ingen skyldighet att returnera varan, utan kan i stället vänta tills företaget hämtar den. Under denna eventuella väntan måste du förvara varan så den inte förstörs eller kommer bort.

Hur gör man med kravet på betalning? Som konsument ska du kräva att företaget bevisar att det finns ett beställningsavtal mellan dig och företaget. Om företaget inte kan bevisa att du gjort en beställning så finns naturligtvis ingen skyldighet för dig att betala fakturan.

Skulle du misstänka att någon annan person gjort en okynnesbeställning, det vill säga beställt videofilmen i ditt namn, så kan du även göra en polisanmälan.

Fråga:

Det finns kiosker som säljer vanliga klassfrimärken (porto 5:50) för 6 kronor. De tar alltså ut 50 öre i vinst. Får de göra så?

Svar:

Ja, det finns inget som hindrar enskilda näringsidkare som säljer frimärken, att ta ut ett högre pris för ett frimärke än vad det är värt.

De som säljer frimärken i egen regi får fritt sätta priset.

De företag däremot som är Postens partners tar inte ut ett högre pris, eftersom de är officiella återförsäljare av frimärken.

Mer läsning

Annons