Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får fick livmödrar transplanterade

Annons

Svenska läkare har framgångsrikt tagit ut livmödrarna på fyra får och sedan opererat tillbaka dem. Efter transplantationerna har fåren fortfarande kunnat bli dräktiga.

Ingreppen gjordes under ledning av professor Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Transplantationen anses vara ett första viktigt steg till att kunna genomföra livmodersbyten på människor. Forskarna har dock fortfarande mycket arbete att uträtta inte detta blir möjligt, skriver vetenskapstidskriften New Scientist den här veckan. Resultat av forskarnas arbete redovisades vid internationellt symposium i Göteborg förra veckan, skriver BBC i sin nätupplaga.

Forskarna vid Sahlgrenska akademin räknar med att inom tre till fem år kunna börja transplantera livmödrar till kvinnor som saknar organet. Forskarna framsteg väcker hopp om graviditet och att kunna föda bland barnlösa kvinnor som fått sina livmödrar skadade eller borttagna.

New Yorkkolleger till Göteborgsforskarna uppgav tidigare i år att de förbereder den första transplantationen i USA med en livmoder som tagits från en avliden kvinna.

Läkare i Saudiarabien gjorde 2000 ett försök med livmoderstransplantation på en kvinna. Den livmodern hade tagits från en levande donator men organet stöttes bort efter tre månader.

Vad som gör livmodersbyten så svårt är det stora antalet mycket komplexa blodkärl som måste anknytas i den mottagande kvinnans kropp. En graviditet utsätter dessutom dessa blodkärl för stora påfrestningar med risk för allvarliga konsekvenser om något går fel.

TT

Mer läsning

Annons