Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får du rätt ersättning?

Annons

Under nästa vecka kommer alla LO:s fackförbund att genomföra en kampanj under namnet "Facket i Sommarland". Då får sommarjobbande ungdomar besök på sina arbetsplatser.

Handels i Dalarna ställer i år upp med åtta representanter, vilket är dubbelt så många som förra året.

- Det behövs mer information till sommarjobbarna, säger Daniel Andersson på Handels i Dalarna.

Ungdomarna är, till exempel, ofta inte medvetna om att de ska ha 13 procents semesterersättning, separat från den övriga lönen. De vet inte hur anställningsvillkor fungerar, och då är det lätt att bli lurad, menar Daniel Andersson.

- Roddbåtsuthyrare och glassförsäljare har bara fått betalt under soliga dagar. Unga jordgubbsförsäljare har fått stå ute på gatan med massvis med kontanter utan ens ett kassaskrin.

I Falu kommun är man väl informerade om hur man bör behandla sina sommarjobbare. 856 ungdomar sökte sommarjobb, 267 fick napp.

- Kommunerna har allmänhetens ögon på sig i högre grad än andra arbetsgivare och är därför mycket angelägna om att allt ska gå rätt till, säger Helene Halvarsson som är ungdomsansvarig på Kommunal i Dalarna.

Sommarjobbslönen i Falu kommun är fastställd utifrån vilken ålder sommarjobbaren har och inte efter arbetsuppgifter:

Är man född -85 får man 52 kronor i timmen. Född -86 får 47 kronor och född -87 får 42 kronor i timmen. Plus semesterersättningen.

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons