Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får din granne ha bilen där?

Annons

På kommunens kartor finns ett antal mindre områden som inte ägs av kommunen. Allmänningar eller allmän plats, brukar de kallas. Syftet med dem är att ha ytor som alla har samma rätt att utnyttja - men inte på något sätt exploatera.

Så sker ändå, på olika sätt. Runt-

om i kommunen finns flera exempel på sådana allmänningar som används som vedupplag eller uppställningsplats för fordon. Ett exempel är snutten bredvid kommunchefen Kalle Gustafsons hus. Han har nämligen byggt en temporär ställning runt sin husbil.

- Det krävs inte bygglov för att sätta upp en sådan här ställning bestående av några styltor med takstol som står där tillfälligt med en pålagd presenning. Jag tar ned den igen till våren och det här är inget nytt. Jag har använt platsen för uppställning sedan vi flyttade hit 1991 och grannarna har inte haft något emot det, säger han.

Stadsarkitekten Göran O Sundell berättar vad bestämmelserna säger.

- Om man ska ställa upp något på en allmänning, då måste man ha fastighetsägarens tillstånd. I regel är det kommunen. På en allmänning får det i princip inte stå någonting. Om vi får en anmälan, måste vi ta en diskussion.

Men sådana anmälningar kommer väldigt sällan. Oftare handlar det om arrangemang på en närliggande tomt, såsom djurhållning, eller att någon tycker att ett växthus är felplacerat.

- Att något står på allmän plats, det är nog näst intill aldrig någon klagar på.

Vidare har kommunen inte resurser att åka runt och kontrollera allmänningar. Stadsarkitekten tycker heller inte att det är meningsfullt att göra, utan ser helst att sunt förnuft råder.

- Det vore bara larvigt av mig att säga att jag inte vet att det förekommer och någonstans måste man så klart dra en gräns. Men om någon ställt sin bil på en gräsplätt vid en vändplan, så är det väl okej.

Vad gäller gränsen mellan fast och temporärt, som i kommunchefens fall, tycks det vara en tolkningsfråga.

- Den gränsen är också svår att dra. Man kan diskutera om det är ett fast arrangemang när man slår i en pinne för att hålla fast en presenning. Det är svårt att avgöra, så vi måste bedöma från fall till fall.

Resursbristen gör också att han inte hunnit undersöka just kommunchefens fall.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons