Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får betala för gratis plusjobb

Annons

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott bestämt sig. Det blir en (eller flera) Fixar-Malte i kommunen! Ordföranden Dan Westerberg har tagit intryck av idén från Höganäs och använder samma motiveringar som jag angivit i mina skrivelser till socialnämnden. Fallskadorna minskar och därmed omsorgskostnaderna om olyckorna bland äldre minskar.

Beslutet är bra och senast den 1 mars ska man vara i gång, men det blir inte gratis. Visserligen påstår man att kommunen inte tar betalt för hjälpen men man vill ändå ta ut 50 kronor i "administrationsavgift". Det låter inte mycket men är småsnålt gjort eftersom Fixar-Malte blir ett plusjobb. Det betyder, som Westerberg själv säger, helt utan kostnader för kommunen! Varför ska man då ta betalt?

Jag säger så med pionjärlandskapet Skåne som bakgrund. Där har tio kommuner infört Fixar-Malte. Det har skett utan plusjobb vilket inneburit att kommunerna själva fått svara för alla kostnaderna ur sin budget.

De flesta kommuner utför arbetet gratis men i Helsingborg har hjälpen varit inkomstprövad under ett år. Resultatet blev att ingen enda ringde om hjälp så nu har också Helsingborg övergått till gratishjälp. Så snälla Falu kommun! Ompröva beslutet om adminstrationsavgift, gör hjälpen gratis!

INGE RELEFORS, SPF, FALUBYGDEN

Mer läsning

Annons