Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får betala för att röja

Annons

Förra sommaren föddes tankarna på att få strandkanten röjd. En förfrågan hos Hedemora kommun visade att det inte fanns några pengar avsatta för skogsröjning i centrala Hedemora.

I stället beslutade en handfull boende vid sjön att själva göra skogsarbetet.

Ett möte genomfördes där flera politiker lämnade klartecken för avverkningen. På mötet skrev villaägarna på ett intyg där de förband sig att inte ha några skadeståndskrav gentemot kommunen ifall en olycka skulle inträffa. Men det räckte inte. Serviceförvaltningen ville ha 200 kronor i avgift.

Bengt Myrzell, en av initiativtagarna till röjningen, berättar att stränderna runt sjön allt mer börjat växa igen.

- Stränderna hade blivit ett miljöproblem, säger han. Vi kan också konstatera att fågellivet blivit allt för omfattande kring den förhållandevis lilla sjön.

Under den senaste veckan har röjningsarbetet kommit i gång på allvar. Nu har drygt 500 meter igenväxta stränder röjts och sågats fram. Men det är åtskilligt med sly kvar att röja bort.

Det är Bernard Niglis, chef på tekniska förvaltningen, som vill ha en symbolisk ersättning för skogsröjningen.

- Nu köper de kvist på rot. Vid en avverkning tar kommunen också på sig ett arbetsmiljöansvar. Det innebär att jag tar på mig ett personligt ansvar. Skulle något inträffa innebär det att jag riskerar drabbas av böter.

- Här fick Hedemora kommun ett bra erbjudande om avverkning. Det är klart att vi måste försöka ordna så att förslaget kunde genomföras, säger Bernard Niglis.

Kan skogsröjarna få tillbaka pengarna när arbetena är klara?

- Det vill jag inte diskutera, svarar Bernard Niglis.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons