Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får både ris och ros

Annons

Vidare är lokalerna ändamålsenliga och personalen gör ett bra jobb.

Så till kritiken. Skolverkets utredning visar att direkt ansvarshänvisning för förskoleverksamheten i kommunen saknas i kommunstyrelsens reglemente. Sedan gäller det bristerna i delegationsordningen. Rektorer medger att dokumentation och återrapportering inte sker vid alla beslut. Förvaltningschef Lars Nyberg meddelar att bristpunkterna i verkets utredning ska tas upp för diskussion i nästa månad.

Skolverket poängterar också att plats i barnomsorgen ska kunna erbjudas utan oskäligt dröjsmål. Det har förekommit att föräldrar fått vänta i månader för en omsorgsplats för sitt eller sina barn. En brist i kommunens styrning och ledning att inte ha planerat verksamheten på rätt vis, menar Skolverket i sin utredning.

Verket pekar därför med allvar på att kommunen bör se över planeringen för förskolevarksamheten så att efterfrågan av barnomsorg motsvaras av tillgång till plats.

Ett problem som inte är främmande för Lars Nyberg.

- Vi har ju platser men inte på rätt ställe.

Att småbarnföräldrar i Djura, Insjön och Siljansnäs erbjuds omsorgsplatser för sina barn en bra bit från hemorten är inte tillfredsställande, menar Nyberg. Lars Nyberg uppdrar till bildningsnämnden att undersöka vilken lösning som blir den mest ekonomiskt bärkraftiga.

Lösningar kan vara på väg. Funderingar finns på att förskolan Humlan i Djura får leva vidare ett tag till. Om det inte blir så kan barn komma att erbjudas plats hos dagbarnvårdare. Ett annat förslag är en reducering av barnomsorgsavgiften för de som nyttjar omsorg utanför hemorten. Ett tredje förslag är en ny förskoleavdelning i Siljansnäs. Bildningsnämnden har äskat i nästa års budget om en nygbyggnad av en permanent avdelning för 25 barn. Ett projekt som i så fall skulle kosta flera miljoner.

Som det är i dag är det många föräldrar i Siljansnäs som blir tvungna att tacka nej till barnomsorg på annan ort.

- Jag förstår dem till hundra procent, summerar Lars Nyberg.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons