Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiska Vasaloppet

Annons

Undertecknad har sedan jag flyttade till Mora i januari 1971 upplevt Vasaloppet ur många olika synvinklar, dels som ägare av ett företag med stort beroende av Vasaloppet, dels som Morabo med den vanlige medborgarens syn på fenomenet.

Ur båda synvinklarna måste jag ge den organisation som byggts upp, från att vara en vanlig skidtävling, till att bli något av en organisation förvaltande ett av världens största idrottsarrangemang på ett så proffsigt sätt, min stora beundran.

Organisationen borde i dag avundas av de stora multinationella företagen. Jag är av min natur intresserad av olika saker, då särskilt företag och inte minst föreningar som växer och skapar förutsättningar för den bygd där de verkar på ett positivt sätt.

En av de saker som imponerar mest på mig är hur man på ett proffsigt sätt löst trafiksituationen på en plats som har så otroligt begränsade, naturliga genomfarter.

De första åren jag var verksam här, var mer eller mindre hela den centrala delen av kommunen avstängd för biltrafik och man hade stora problem med exempelvis varuleveranser. I dag upplever jag inget trafikproblem och våra genomfarter har inte blivit fler eller större. Man har med trafiken liksom med den övriga organisationen lyckats planera på ett genialt sätt.

Jag har den största respekt för vår store man i detta sammanhang Mora-Nisse för det sätt som han varit Vasaloppets outtröttliga PR-man, och på många sätt med sin pondus brutit vägen för vad jag upplever som ett världsföretag. Samtidigt kan jag dock inte ge mindre beröm till den organisation som förstått att ta vara på den möjlighet som detta förde med sig och jag vill sända min och mina närmastes gratulationer till Vasaloppets ledning och personal.

Jag kan tala om, att när jag vid många av mina resor på andra sidan klotet, ofta får frågan om var jag kommer från och svarar Sverige, så är det inte många som vet var det är, men när jag lägger till Mora och Vasaloppet, då är det få som inte känner till det.

En sådan PR vore nog värt att ta vara på till och med för dem som styr och ställer i vårt land, den är ju till och med gratis än så länge. Jag är medveten om att det inte bara är Mora som skall ta åt sig berömmet för detta jättearrangemang vilket naturligtvis inte gick att genomföra om inte alla hundra, ja kanske tusentals frivilliga på alla kontroller, valla- och hjälpstationer efter spåret och inte minst i Sälen tog sin del av ansvaret.

De sliter hårt för att detta fina arrangemangen skall kunna genomföras, så det är min förhoppning att ni i den ledning jag berömmer, vid era möten med dem framför mina rosor även till dem.

Jag önskar er all lycka till i ert fortsatta arbete att vidareutveckla denna världsprodukt.

KNUT NYLUND

Mer läsning

Annons