Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fänrik Lindgren går en osäker framtid till mötes "

Annons

- Det blir nog en avslutning med ganska blandade känslor, säger Johan när vi träffar honom på ett kafé i centrala Mora.

Han är hemma över helgen och funderar över framtiden. Den militära karriär han drömt om, som ytbärgare och helikoptertekniker, tycks stanna vid en dröm.

- Så blir det förmodligen för mig och för de allra flesta av mina kurskamrater, bekräftar Johan.

Det var i november förra året som Johan och hans studiekamrater vid yop, yrkesofficersprogrammet, 2003-2005, fick chockbeskedet.

De skulle inte få den anställning de utlovades när de kom in på Militärhögskolan. Det senaste försvarsbeslutet har gjort det omöjligt för överbefälhavaren, ÖB, att uppfylla det löfte som han vid flera tillfällen givit; att samtliga kadetter skulle få en anställning efter avslutade studier.

- Vi kände bitterhet, besvikelse, vrede, ja, alla slags känslor som kan komma när hela ens framtid ställs på ända. För de som har familj och barn var det nog extra hårt, säger Johan som i dag ändå förefaller ganska samlad.

- Ja, man måste på något sätt gilla läget, men visst är det bittert att ha lagt ned så mycken tid och möda på en utbildning som nu egentligen inte är värd ett dugg, säger han.

Han är kritisk till det som skett, men han riktar inte kritiken mot försvarsmakten.

- Nej, den är politiskt styrd och kan inte göra så mycket åt de ekonomiska förutsättningar den ställs inför. I det här fallet var det inte i och för sig en minskad budget som tvingade ÖB att ta det drastiska beslutet. Det var snarare det höga tempot i neddragningarna som gjorde det omöjligt för honom att anställa oss, förklarar Johan.

- Det är socialdemokraternas stödpartier, vänstern och miljöpartiet, som drivit igenom tempot i neddragningarna och det betyder att 500 människor kommer att gå ut i arbetslöshet och att betydande resurser i form av ny kunskap inte kommer till användning, säger Johan.

- Det borde folk tänka mer på, att försvarsbeslut inte bara är siffror på ett papper utan att dessa siffror motsvarar ganska många människor. Nu drabbar det 1 000 officerare och 500 kadetter. Det känns konstigt att partier med så liten del av befolkningens röster kan påverka något så viktigt så mycket!

När kadetterna fick beskedet i höstas, bildade de ett kadettråd för att försöka förmå politikerna och försvaret att ändra sitt beslut. Johan blev ordförande i rådet.

- Vi har arbetat stenhårt för att få till stånd en förändring men vi lyckades inte. Ändå var det nog bra att vi tog striden för det gör det lättare att bearbeta besvikelsen, tror Johan.

Samtidigt är han bekymrad över de tragedier han ser framför sig bland en del av sina studiekamrater.

- Alla kommer inte att kunna hantera den här situationen är jag rädd. Många kan säkert hitta nya yrken, nya utbildningsvägar eller andra lösningar, men för några kan det bli stora problem. Några jobb kanske kan uppstå i försvaret, genom enstaka vakanser, men eftersom kadettutbildningen kommer att fortsätta med nya årskullar, blir det dessa som kommer att få de anställningar som försvaret med tiden kommer att behöva göra.

Johan och hans kamrater tillhör alltså en "förlorad generation". Johan vet inte i dag vad han ska syssla med den närmaste tiden.

- Jag vill ju arbeta som ytbärgare i helikopter och jag har hört mig för hos Norrlandsflyg, som sköter sådant sedan försvaret minskade sin bemanning på det området, men jag hade ju sett fram mot en ledaruppgift. Dessutom kan ingen arbeta hur länge som helst som ytbärgare. Det är för fysiskt ansträngande och därför hade jag sett försvaret som en utmärkt arbetsplats med utvecklingsmöjligheter. Särskilt med tanke på de internationella engagemang som Sverige har åtagit sig, säger Johan.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons