Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fann kärleken i en annons

Annons

Gerd som fyller 80 år den 16 maj träffade nämligen sin sambo Eskil Ludén, 83 år, på annons. De har nu varit förlovade i 25 år.

- Vi har haft det fint och vi trivs bra tillsammans, är Gerds och Eskils kommentar till sin romans när vi träffas inför Gerds högtidsdag.

Gerd är född i Hedemora och uppväxt på landsbygden. Familjen hade bondgård i Djörkhyttan och här bodde Gerd till hon var 19 år.

Efter giftermål och flytt till Avesta 1952 började Gerd arbeta som våningsstäderska på Stadshotellet i Avesta. Det blev några år hos Trafikrestauranger i Krylbo innan hon sökte och fick arbete i tvätten på Avesta lasarett. Detta var 1965. Från 1966 arbetade Gerd på Avesta tvätteri.

- Visst kunde det vara slitsamt i bland i ett tvätteri, men på den tiden kunde vi i alla fall ta rast i bland. Vad jag kan förstå är det mycket hårdare i dag, säger Gerd hade varit ensam sedan skilsmässan 1966 då hon träffade Eskil på annons.

Allt stämde dem emellan redan då de träffades personligen första gången. Muraren Eskil Ludén, då 57 år och ensamstående, visade sig vara en kunnig och ambitiös yrkesman som utövat sitt hantverk i bland annat Australien. Men, viktigast av allt, Eskl visade sig också vara precis en sådan man Gerd ville leva med.

- Jag tyckte inte att det var så mycket att fundera på utan bad henne att flytta till mig i Borlänge, berättar Eskil.

- Det bestämde jag mig ganska snart för att göra, förklarar Gerd som 1980 flyttade till Borlänge och sin Eskil. De har genom åren trivts bra med varandra och i sin lägenhet på Bullermyren.

Handarbete har varit Gerds stora intresse, hon stickade och virkade flitigt. Sitt handarbete har Gerd fått sluta med sedan hon fått nedsatt syn. Problem med synen har Gerd haft de senaste tre åren. Men hon följer ändå med i såväl lokala nyheter som världsnyheter. Det kan Gerd göra tack vare att hon har Borlänge Tidning som radiotidning.

- Jag kan bara säga att jag är mycket nöjd. Radiotidningen är väldigt bra och jag kan följa med i allt, stort som smått, säger Gerd som sett fram emot sin 80-årsdag.

Högtidsdagen den tänker Gerd och Eskil fira tillsammans med barn och släkt. God mat och trevligt umgänge är sådant som förgyller tillvaron.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons