Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslande visning trots krånglande teknik

Annons

Det var svårt att släcka ner belysningen i Avenyfoajén så att diabildsvisningen i konstutställningshallen blev duglig.

Dessutom kom hela salongspubliken från den intilliggande lokalen ut för att fika och sträcka på benen i foajén. Det resulterade i ett störande sorl.

Ja, det var många faktorer som inte stämde när Henry Eriksson på onsdagskvällen skulle visa bilder på temat Ludvika under åren 1905 till 2005.

Han fick bland annat tampas med en krånglade projektor. Och en man i publiken flyttade en hög fana till hallens glasvägg för att få det mörkare i lokalen.

När Henry Eriksson, före detta yrkesfotograf på Asea och verksam i föreningen Ludvikabilder, väl kunde presentera dokumentationen var det ett intressant stycke historik runt samhället som förmedlades.

Han började med att visa en karta över Ludvika ström från 1650.

- I alla fall är detta en bild på en karta som visar läget 1650. Då fanns hyttor och smedjor efter strömmen, bland annat Kronå gård, Marnäsböndernas hytta där det producerades stångjärn, berättade Henry Eriksson.

Från ett av de första fotografierna som finns på Ludvika herrgård följde sedan en mängd bilder på intressanta byggnader och människor som verkat i bygden.

På en bild från runt 1860-70-talet taget vid Ludvika bruk står en stor samlingen smeder uppställda med Sunnansjös patron i mitten.

- Så små de är, utbrast en i publiken.

Det var mycket riktigt små pojkar och dessa håller i sina arbetsredskap, i det här fallet stora tänger, vilket var vanligt att man lät sig fotograferas med berättade Eriksson.

Sedan följde en rad bilder, däribland Ludvika bruksmusikanter med sina instrument, byggstarten av Aseas verkstäder, Ludvika bruk med bryggeriet och kungligt besök på Ludvika järnvägsstation.

Allt med intressanta fakta inflikade av stadshistoriker Rudolf Peterson. Programmet lockade ett 15-tal åhörare.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons