Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslande frukost med Ranelid

Annons

Retorik. Eller konsten att fånga en publik. Den konsten behärskar författaren Björn Ranelid väldigt väl.

Under premiären av sommarfrukostarna hinner han vidröra en mängd olika ämnen, roliga och tänkvärda, gamla och välkända, men i ny spännande skepnad. Oftast är det bakomvarande budskapet människornas och språkets värde.

Gamla, välkända ämnen, men i ny och spännande skepnad.

På den nya scenen längs festsalens långsida - hit flyttar frukostarna när publiken är stor, och denna måndagsmorgon är det fullsatt - vankar Björn Ranelid fram och tillbaka.

Det bidrar till intensiteten. Han har inget manuskript, men orden är väldigt noggrant utvalda. Hans tal är stilistiskt pricksäkert, där varje mening blir ett citat, som han många gånger upprepar för att varje lyssnare verkligen ska ta det till sig.

- Det finns inte en enda vit människa, säger han när han talar om rasism.

- Ingen har fått nobelpriset i tystnad, säger han när han talar om språket som alltings ursprung.

Det blir en blandning av åsikter (om Zlatan, Hells Angels, Robert Gustavsson, kränkningar, den berömda läppen och huruvida det är tillåtet att tala om hur många böcker man sålt) och ofta utmanar Björn Ranelid, ofta trycker han på vikten av det han själv lägger fram.

- Ingen kan säga emot mig.

Självdistansen är lite svår att skönja, i bland verkar han nästan vilja briljera lite, läser sina egna texter utantill, fast på engelska. Men humorn är hur tydlig som helst.

Halvvägs in i monologen avbryter han sin egen intensitet, om bara för en kort sekund.

- Hoppas nu att ni orkar 25 minuter till, för jag är i utmärkt form.

Det 100-tal som fyller festsalen ser inte ut att tröttna alls, verkar tvärtom fastnaglade med all uppmärksamhet på författaren.

När han slutar efter en timme får författaren applåder i en minut och att bibliotekspersonalen träffat mitt i prick än en gång kan ingen tvivla på för en sekund.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons