Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslade svenskar frisläppta

Annons

De tre svenskar som suttit fängslade i Etiopien har frigivits. Frigivningen kom som en överraskning för både svenska utrikesdepartementet och männens advokat.

De tre har fått hjälp av svenska ambassaden i Addis Abeba att ta sig hem till Sverige. De anlände till Sverige i dag och återförenades med sina anhöriga.

Utrikesdepartementet fick först i går information om att de tre svenskarna skulle släppas från fängelset. Några timmar senare satt de på ett flygplan på väg hem.

Utrikesdepartementet har ännu inte fått någon förklaring till varför frisläppandet kom just nu eller om misstankarna mot svenskarna kvarstår.

De frisläppta männens advokat Björn Hurtig kände inte heller till att hans klienter skulle släppas.

Hurtig har inte fått någon information om varför svenskarna har släppts.

Han har haft ett kort telefonsamtal med en av männen.

De tre svenskarna hamnade i etiopisk fångenskap i början av året. De tre samt en 17-årig svenska greps då i Kenya, dit de flytt undan den USA-stödda etiopiska invasionen av grannlandet Somalia.

Svenskarna ingick i en större grupp fångar som via Somalia fördes till Etiopien. Etiopien anklagade dem för att ha stridit på den somaliska islamistmilisens sida mot de etiopiska styrkorna.

Människorättsgrupper har kritiserat Etiopien för att hålla fångarna i strid med internationell rätt.

Sverige har tidigare krävt ett omedelbart frisläppande av svenskarna, bland annat har UD kallat upp Etiopiens ambassadör för att överlämna en formell protest.

"Det är med största tillfredsställelse jag kan konstatera att de i Etiopien fängslade svenskarna nu kunnat komma hem. Jag vill framföra ett tack till alla dem på UD som i tysthet men med stor kraft arbetat för att göra detta möjligt", säger utrikesminister Carl Bildt i ett skriftligt uttalande.

Riksdagsledamoten Carina Hägg (s), som har engagerat sig i de fängslade svenskarnas fall, är lättad över frisläppandet.

TT

Mer läsning

Annons