Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslad svenska i Etiopien släppt

Annons

En 17-årig flicka från Stockholm har släppts efter tre månader i fångenskap på Afrikas horn. Tre andra svenskar sitter fortfarande fängslade i Etiopien.

Flickan kommer under onsdagen att återförenas med sin familj i Sverige, meddelar utrikesdepartementet (UD).

Enligt uppgifter till UD ska de fyra ha gripits i Somalia efter att islamisternas styre där störtats av etiopiska trupper tillsammans med islamisternas somaliska motståndare i slutet av december.

Svenskarna anklagas för att ha deltagit i striderna på islamisternas sida. Senare ska de tillsammans med andra utlänningar ha överlämnats till etiopierna och därefter förts till Etiopien, där personal från UD har besökt dem.

Enligt Svenska Dagbladet greps svenskarna vid gränsen mellan Somalia och Kenya. De ska därefter ha förts till Kenyas huvudstad Nairobi. Den 27 januari ska de ha flugits till Somalias huvudstad Mogadishu. Det bekräftar två brittiska människorättsorganisationer, som läst passagerarlistorna, för tidningen.

UD skriver i ett pressmeddelande att Sverige hos de etiopiska myndigheterna ska verka för att de fängslade svenskarnas rättigheter tillgodoses och att de får sina fall prövade i en ordinarie rättsprocess.

Enligt Svenska Dagbladet hann svenskarna strax efter gripandet slå larm till anhöriga i Sverige och meddela att de fängslats av somalier.

TT

Mer läsning

Annons